Privlačenje investicija kroz poreske olakšice u cilju očuvanja ekonomske stabilnosti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privlačenje investicija kroz poreske olakšice u cilju očuvanja ekonomske stabilnosti

  Moramo da ispratimo sve trendove i da se trudimo da zadržimo poreske olakšice koje su nama važne radi očuvanja nivoa investicija

  Dragana Varagić Đokić, Associate Partner u poreskom odeljenju kompanije EY u Srbiji bila je jedna od učesnika na završnom panelu drugog dana Kopaonik Business Foruma na temu “Reforme poreske uprave i održivi razvoj”.

  Reforma poreske uprave jedna od ključnih tema

  U godini kada je centralna tema čitavog Kopaonik Business Foruma Srbija 2030 – Agenda za održivi razvoj, pored diskusija o aktuelnim temama kao što su makroekonomske politike, digitalna ekonomija, četvrta industrijska revolucija, investicije, jedna od ključnih tema bila je svakako i reforma poreske uprave sa naglaskom na ciljeve održivog razvoja.

  “Od izuzetnog značaja za razvoj ekonomije jeste razmotriti kako da kroz poresku politiku ostanemo interesantna i atraktivna destinacija za investicije. Strane investicije donose izuzetnu stabilnost. Međutim, nikako ne treba zaboraviti i domaće investitore, koji najčešće pripadaju sektoru malih i srednjih preduzeća, koji su stub svake ekonomije”, istakla je Dragana Varagić Đokić.

  Dragana Varagić Đokić, Associate Partner u poreskom odeljenju kompanije EY u Srbiji

  Tokom učešća na panelu Dragana Varagić Đokić izjavila je da je u postojećem poreskom sistemu, investitorima posebno atraktivna tzv. desetogodišnja poreska olakšica, koja je često bila faktor koji presuđuje pri odabiru Republike Srbije kao investicione destinacije:

  Trenutno je u svetu aktuelna velika poreska reforma, koju sprovode OECD zemlje kroz BEPS inicijative. Cilj je da korporacije plaćaju svoj ‘Fare share’ poreza i tako doprinesu održivom razvoju. Mi sve te trendove moramo da ispratimo i da se trudimo da zadržimo poreske olakšice koje su nama važne radi očuvanja nivoa investicija.

  Panel je moderirao Svetislav Kostić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Među ostalim sagovornicima na panelu bili su i Aleksandar Ljubić, Izvršni direktor Saveta stranih investitora; Rade Šević, pomoćnik direktora, sektor za transformaciju Ministarstvo finansija – Poreska uprava i Srđan Svirčev, ekspert za pitanja javnog sektora u Svetskoj banci.

  Izvor: BIZLife

  Foto: EY

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE