Najveća kriza od 1945: Srbija stopira izvoz brašna, ulja, kukuruza i pšenice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  vučić

  Najveća kriza od 1945: Srbija stopira izvoz brašna, ulja, kukuruza i pšenice

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od četvrtka biti zabranjen izvoz ulja, pšenice, kukuruza i brašna.

  Vučić je rekao da od četvrtka neće biti izvoza brašna i pšenice i kukuruza i ulja. Prethodna dva dana je toliko skočio izvoz pšenice i brašna, da moramo da zabranimo, naveo je i dodao da će Srbija imati dovoljno za sebe i region.

  Pripremljena je odluka Vlade Srbije o načinima za smanjenje carinskih dažbina i za izuzimanje od carina za određenu robu i naveo da će se to odnositi na naftu iz trećih zemalja, ako je Srbija bude uvozila, zbog omogućavanja snabdevanja tržišta, rekao je Vučić.

  Kako se je rekao za televiziju B92, u poslednja 24 sata došlo je do strašnih poremećaja koji će imati posledice na sve što se dešava u Srbiji, te naveo da je SAD odlučila da ne uvozi rusku naftu i gas, da je sličnu odluku donela i Velika Britanija, a da Srbija čeka odluku Evropske unije koja oko 40 odsto gasa dobija iz Rusije.

  “Ako odluka bude da zabrane uvoz svih energenata iz Rusije, onda smo i mi u problemu, nemamo kuda da dobijemo, ne mogu ni nafta, ni gas s neba da vam padnu. Tražimo odakle bismo to mogli da nabavimo”, rekao je Vučić i dodao da Naftna industrija Srbije (NIS) traži uvoz iz trećih zemalja.

  On je istakao da bi voleo da Ukrajina i Rusiju postignu dogovor, ali da ne veruje da će se to dogoditi i da očekuje nastavak ruske ofanzive.

  Rekao je da se sada “nalazimo u krizi najvećoj od 1945. godine”.

  “Nekakav svetski rat”

  “Ne zaboravite da nam se ovo nadovezuje na koronu, ljudi umiru, niko više ne govori o tome, jer ceo svet se ruši pored nama”, rekao je on.

  Koliko je teška svetska ekonomska kriza, Vučić je naveo da se EU sprema za recesiju, a planiran je rast od 4 odsto ove godine. “Treća godina recesije za EU. Ne mislim da je realno i da naš rast bude +4”, kazao je.

  “Svi su ušli u nekakav svetski rat, više niko ne razmišlja o svojim interesima”, pojasnio je.

  Energetski plan: EU pre 2030. “isključuje” ruski gas

  Izvor: B92, Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE