Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Korona nije nestala: Lekari savetuju da opet nosimo maske

  Na koronu kao da smo potpuno zaboravili, kao da je nije ni bilo. Ipak, veliki rast broja zaraženih podseća nas da korona virus nije nestao i da je oprez neophodan. Za samo desetak dana broj zaraženih se duplirao – bilo je dnevno oko 500 zaraženih, a stada je premašilo 900. Zato lekari insistiraju da se maske ponovo vrate u upotrebu u zatvorenom prostoru.

  Na važnost nošenja maski ukazuje virusolog dr Aleksandra Knežević, sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju.

  “Neophodno je da građani ponovo počnu da nose maske i zaštite se. Maske se moraju nositi u gradskom prevozu kad je gužva, kao i na svim manifestacijama na kojima je veliki broj ljudi. Na vrućinama svi izbegavaju da nose masku, ali moraju da shvate da će ih ona spasiti virusa. Atmosfera u našem društvu je previše opuštena, niko više ne razmišlja o koroni, maske ne nose ni u apotekama, domovima zdravlja, čak ni u bolnicama ne poštuju ovu meru, što je nedopustivo” naglašava dr Knežević.

  Koronavirus

  Korona i dalje tu: Očekuje se i dalji skok broja zaraženih

  Specijalista za plućne bolesti, prim. dr Slavica Plavšić smatra da aktuelna epidemiološka situacija zahteva donošenje bar minimuma mera kao što je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, gradskom prevozu i naročito u zdravstvenim ustanovama, što se sada samo delimično poštuje.

  Dr Plavšić očekuje da će u narednih sedam dana broj novozaraženih u Srbiji preći hiljadu na dnevnom nivou.

  Ona je dodala da  u mnogim evropskim zemljama rastu brojevi inficiranih, čak i hospitalizovanih i preminulih pacijenata. U Srbiji se broj novoinficiranih osoba povećava iz dana u dan, tako da možemo smatrati da je, od početka meseca, počeo sedmi talas epidemije koronavirusa”, smatra Plavšić.

  S druge strane, epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će se o vraćanju zaštitnih mera razmišljati tek ako se pojavi neki novi soj koronavirusa, a da su trenutno aktivne samo podvarijante omikrona.

  Dr Tiodorović: Nema razloga za brigu, ali ima za oprez

  Tiodorović je za Blic rekao da razloga za brigu nema iako je broj novozaraženih u porastu, ali naglašava da treba biti oprezan, posebno osetljive grupe.

  Kazao je da bolnice nisu pune jer je broj hospitalizovanih nizak i naglasio da ne očekuje neke nagle promene.

  Kako je objasnio, u Srbiji je registrovana podvarijanta omikron soja BA.5, u Evropi je rasprostranjena i varijanta BA.4 ali, po njegovim rečima, to ne menja situaciju jer se po simptomima ne razlikuju mnogo.

  „Od simptoma tu je glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa… i bez spuštanja na pluća“, kazao je epidemiolog i dodao da je nova varijanta omikrona slična prethodnim.

  BATUT upozorava na rast broja zaraženih, i savetuje oprez

  Srbiji se tokom poslednje dve nedelje beleži porast broja obolelih od kovida-19 koji je praćen i povećanjem broja pacijenata na bolničkom lečenju, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

  Na osnovu analize podataka koje „Batut“ svakodnevno prikuplja, očekuje se postepeni porast broja obolelih bez naglih skokova.

  Navodi se da se u Srbiji registruje omikron varijanta SARS-CoV-2 virusa i sve njegove subvarijante i dodaje da je u poređenju sa ranijim cirkulišućim varijantama virusa manje verovatno da će infekcije omikron varijantom dovesti do ozbiljnog kliničkog ishoda koji zahteva bolničko lečenje ili prijem u jedinicu intenzivne nege.

  Svim građanima koji nisu vakcinisani preporučuje se da to sada učine, a oni koji su se vakcinisali sa dve doze treba da prime buster doze vakcine i to prvu buster dozu najmanje tri meseca od poslednje vakcinacije.

  Druga buster doza se preporučuje osobama sa posebnim rizicima od infekcije, a to su osobe sa hroničnim oboljenjima i stanjima oslabljenog imuniteta, osobe starije od 60 godina i zdravstveni radnici.

  Kako se ukazuje, drugu buster dozu vakcine moguće je primiti ukoliko je od prethodne buster doze prošlo više od pet meseci.

  Nezavisno od vakcinalnog statusa, svim građanima se preporučuje nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama ili na otvorenom u situacijama okupljanja većeg broja osoba kada nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a naročito u sredstvima javnog prevoza, u čekaonicama, kancelarijama, liftovima i drugim mestima gde se okuplja veći broj osoba.

  Takođe, preporučuje se i pojačano održavanje higijene ruku i respiratorne higijene.

  Osobe koje imaju povećan rizik od teških formi bolesti posebno treba da izbegavaju mesta gde se stvaraju gužve ili, ukoliko ih posećuju, preporučuje se nošenje zaštitnih maski, navodi se u saopštenju.

  IZJAVA DANA: Srbija zvanično ušla u SEDMI TALAS korone?

  Izvor: Nova S, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE