Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Covid 19

  Vlasti Severne Koreje SIGURNE – korona im došla zbog BALONA i LETAKA

  Severna Koreja tvrdi da je epidemija kovida 19 u toj zemlji počela tako što su pacijenti dodirivali stvari stranaca u blizini granice sa Južnom Korejom.

  Pjongjang je objavio rezultate istrage, na osnovu kojih tvrdi da je epidemija koronavirusa u toj zemlji povezana sa stvarima stranaca u pograničnim oblastima, očigledno prebacujući krivicu za talas infekcija na Južnu Koreju, prenosi Rojters.

  Vlasti Severne Koreje naredile su građanima da oprezno postupaju sa  stvarima koje donosi vetar i druge klimatske pojave kao i baloni u oblastima duž linije razgraničenja i granica“, saopštila je zvanična novinska agencija KCNA.

  Agencija nije direktno pominjala Južnu Koreju, ali su oni koji su prebegli iz Severne Koreje, kao i aktivisti, decenijama leteli balonima sa juga preko jako utvrđene granice, noseći letke i humanitarnu pomoć.

  Šta kažu iz Južne Koreje?

  Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi međukorejskim pitanjima, saopštilo je da „ne postoji mogućnost“ da virus uđe na sever preko letaka poslatih preko granice.

  Prema KCNA, 18-godišnji vojnik i petogodišnji dečak, koji su početkom aprila došli u kontakt sa neidentifikovanim materijalima „u brdu oko kasarni i stambenih četvrti“ u istočnom okrugu Kumgang imali su simptome kovida 19 i kasnije bili pozitivni na koronavirus.

  Vlasti u Pjongjangu su takođe istakle da je poznato da je prva grupa onih koji su ove godine prebegli iz Severne Koreje poslala balone preko granice krajem aprila, iz zapadnog regiona Gimpo.

  Severna Koreja: Pacijenti s GROZNICOM

  Podsetimo, prvo priznanje Severne Koreje da su se u toj zemlji pojavili slučajevi zaražavanja koronavirusom usledilo je mesecima nakon što su ublažene restriktivne granične mere, kako bi teretni vozovi mogli da nastave da saobraćaju na relaciji Severna Koreja – Kina.

  Pjongjang je u petak prijavio još 4.570 ljudi sa simptomima groznice, dok je od kraja aprila zabeleženo 4,74 miliona pacijenata sa temperaturom.

  Inače, Pjongjang svakodnevno objavljuje broj pacijenata sa groznicom ne precizirajući da li su zaraženi kovidom. Pretpostavlja se da je razlog za to nedovoljni kapaciteti za testiranje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE