Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kineski investitor u Nišu JOŠ NE RADI, a pomoć države uredno stiže

  Iako je najavljeno da će kineska fabrika Šinju u Nišu biti otvorena aprila 2021. godine i da će u prvoj fazi zaposliti 1.000 radnika, ni pola godine kasnije nije počela zvanična proizvodnja, a ni zapošljavanje, pišu Južne vesti.

  Dok Nišlije čekaju nova radna mesta, država je odobrila i novu pomoć ovoj kompaniji u vidu 130 ari građevinskog zemljišta, u vrednosti od 29,1 milion dinara.

  Prošle godine su nadležni u Nišu najavili da će fabrika led rasvete za automobilsku industriju Šinju biti otvorena aprila 2021. godine, ali to se zvanično nije desilo.

  Šest meseci od najavljenog roka u fabrici još nema ni najavljenih 1.000 radnika, već, kako kaže Slobodan Čolaković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, nekoliko kineskih i niških stručnjaka.

  Oni su sad u nekoj probnoj proizvodnji, testiraju proizvode, testiraju mašine, rade sertifikaciju, pošto oni izvoze za Zapadnu Evropu i prave led farove za BMW, Folksvgen i sad im dolaze ti klijenti, testiraju se, sertifikuju se ti testni proizvodi.

  U stvari, još nisu pokrenuli proizvodnju, oni planiraju za decembar ili januar mesec da krenu, najverovatnije decembra da krenu baš probnu proizvdnju, a 2022. da krenu punu proizvodnju, navodi on.

  Nova pomoć države vodećoj svetskoj fabrici

  Krajem 2022. godine trebalo bi da počne i druga faza, odnosno gradnja nove fabrike Šinju, navodi Čolaković, a ukupna investicija zajedno sa prvom fabrikom kod Leonija je 60 miliona evra.

  Iako je ona jedna od vodećih svetskih kompanija, ipak nije izostala ni pomoć države.

  Kako piše na sajtu Komisije za kontrolu državne pomoći, podrška koju je dobila kompanija Šinju je nešto preko 130 ari građevinskog zemljišta, odnosno više katastarskih parcela na lokaciji blizu KP doma, a to je prema proceni Poreske uprave 29,1 miliona dinara, odnosno 247 hiljada evra.

  Prošle godine je već odobrena pomoć kroz podsticaje u vrednosti od 16,4 miliona evra.

  Ukupan planirani iznos državne pomoći je 16.647.764,29 evra i obuhvata zbir tržišne vrednosti zemljišta i subvencije koju Komisija ocenila kao usklađenu, navode na sajtu.

  Podsetimo, vest da fabriku u Nišu otvaraju i Kinezi prvi je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ova kompanija će u Nišu proizvoditi rasvetu za BMW, Audi, Reno, Opel i Folksvagen, ali i industrije širom sveta.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE