Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MRAČNE progoze trećeg najvećeg špeditera o haosu sa PREVOZOM robe

  Haos na tržištu vazdušnog i pomorskog prevoza robe trajaće još „jako, jako dugo“ i drumarine će ostati izuzetno visoke, procenio je danski špediter DSV.

  Pandemija kovida 19 prisilila je vlade širom sveta na zatvaranje trgovina i pogona i zabranu okupljanja i ljudi su se okrenuli naručivanju robe putem interneta.

  Talas potražnje za robom široke potrošnje opteretio je globalne lance snabdevanja i logističke kapacitete, a pritisak je pojačalo otvaranje privreda nakon ublažavanja „koronamera“.

  To je dovelo do rekordno visokih drumarina, a situacija se poslednjih meseci pogoršala i u vazdušnom i pomorskom saobraćaju, naveo je danski DSV u izveštaju o poslovnim rezultatima u trećem tromesečju.

  „Prestao sam da koristim reč ‘normalizacija’. Ako normalizacija znači da ćemo se vratiti na tržište kakvo smo poznavali 2018. i 2019, mislim da se to neće dogoditi – barem ne jako, jako dugo“, rekao je izvršni direktor Jens Bjorn Andersen.

  Situacija je posebno teška na velikim tržištima kao što su Sjedinjene Države, gde se desetine brodova „zaglavilo“ u lukama Los Anđelesa i Long Biča i ne mogu istovariti teret.

  „Ne pomaže ni što su ulaganja u infrastrukturu u SAD zanemarena dugi niz godina, pa lučka i železnička infrastruktura jednostavno ne može da izdrži povećanje obima (tereta)“, napomenuo je Andersen.

  Treći špediter u svetu gotovo je udvostručio prihode u trećem tromesečju, na 49,56 milijardi danskih kruna (6,66 milijardi evra). Kompanija je zbog rekordnih drumarina ponovo podigla procene godišnjih rezultata, peti put u ovoj godini.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE