Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Džejn Birkin (BETA/AP)

  Kako je na 8.000 metara iznad zemlje kreirana TORBA koja je postala statusni simbol?

  “It’s not a bag, it’s a Birkin” (To nije torba, to je Birkin). Rečenica, iz serije Seks i grad, koja je postala i ostaće čuvena i još bezbroj puta izgovorena, kao što će i Džejn Birkin, inspiracija za ovu kreaciju modne večnosti, ostati oličenje nežnosti i romantičnosti.

  Svaki dovoljno veliki poznavlac sigurno će se uvrediti ako za ovaj modni aksesoar kažete “samo torba”, jer ona to nije, ona je Birkin.

  Da se jedna ženska torba nije prosula po avionu možda svet ne bi ugledao Birkin. Let od Pariza za London i susret izvršnog direktora Ermesa Žan-Luj Dima i Džejn Birkin, svetske ikone stila koja je juče preminula – bio je sudbonosan za žensku modu.

  Na 8.000 metara iznad zemlje stvorena je prva skica za torbu koja je postala statusni simbol.

  Džejn Birkin (BETA/AP)

  Džejn Birkin (BETA/AP)

  Izvršni direktor Ermesa Žan-Luj Dima sedeo je 1984. godine pored pevačice i glumice Džejn Birkin na letu iz Pariza za London. Birkin je pokušala da stavi svoju torbu u odeljak iznad sedišta, ali je torba pala, a sadržaj se rasuo po podu. Birkin mu se požalila da joj je teško da pronađe kožnu torbu koja joj se dopada.

  Duma je ovaj susret uzeo kao inspiraciju za crnu kožnu torbu. Tako je nastala prva Birkin torba.

  Džejn Birkin je ovu torbu koristila u početku, ali se zatim predomislila, jer je u njoj nosila previše stvari. „Kakva je korist od druge?“ rekla je smejući se.

  Ipak, od kasnih 80-ih godina prošlog veka, Birkin torba postaje statusni simbol. Danas je jedna od najprestižnijih koje su ikada napravljene.

  Uz odgovarajuću ljubav i brigu, vaš odnos sa njom može trajati ceo život – ili više, tvrde iz ove kompanije.

  Za koga je Birkin torba

  Birkin torbu ne može da kupi bilo ko, Ermes bira klijente na osnovu faktora koji često nisu jasni.

  Ta ljubav za ceo život ima i svoju cenu. Kreće se u rasponu od 8.500 do preko 300.000 dolara, što Birkin torbu čini i najskupljom torbom u istoriji mode, prenosi RTS.

  U Ermesu tvrde da vredi svaku paru, jer reč o umetničkom delu.

  Kao modna kuća, Ermes se ponosi time što se zalaže za zanatstvo iznad svega. Ermesovo verovanje je „jedan majstor, jedna torba“, zbog čega svaku Birkin torbu pravi jedan zanatlija od početka do kraja.

  Krokodilska koža i zlato

  Godišnje se proizvede 12.000 različitih varijanti. Birkin torbe osim jedinstvenog dizajna krase i visokokvalitetni materijali, uključujući goveđu, krokodilsku i nojevu kožu.

  Ima ih u širokom spektru boja, a kopča od zlata ili paladijuma savršeno ističe torbu.

  Ermesova muza i ikona poznata po svom lakom, boemskom stilu, Džejn Birkin preminula je u Parizu u 77. godini.

  Džejn Birkin (BETA/AP)

  Džejn Birkin (BETA/AP)

  Englesko-francuska zvezda bila je poznata po profesionalnom i ličnom odnosu sa muzičarem Seržom Genzburom i smatrana je ikonom stila kasnih 1960-ih i 1970-ih.

  Rođena je u Londonu, ali je stekla slavu pevajući na francuskom, gde se i preselila 1970-ih. Francuski mediji javili su da je pronađena mrtva u svom domu u Parizu. Njen lični i umetnički odnos sa Genzburom proslavio ju je širom sveta nakon njihovog međunarodnog hita „Je t’aime… moi non plus“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT Scrn/Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE