U Nemačkoj šanse za zaposlenje bolje nego ikad

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Nemačkoj šanse za zaposlenje bolje nego ikad

  Na tržištu rada najjače evropske ekonomije broj nezaposlenih se smanjio na manje od pet posto, što je najmanja stopa nezaposlenosti od nemačkog ujedinjenja do danas.

  Broj nezaposlenih u Nemačkoj je u oktobru pao na 2,2 miliona. Stopa nezaposlenosti se smanjila na 4,9 posto i time je prvi put ispod pet procenata, od kako statistike vodi Savezna agencija za rad.

  Broj nezaposlenih se u odnosu na septembar smanjio za 53.000, a u odnosu na isti period prošle godine – za 185.000.

  Stručnjaci smatraju da je sve to posledica sezonskog razvoja situacije, jer se posle letnje pauze zapošljava više ljudi. Tržište rada profitira i od dobre ekonomske situacije u zemlji. Doduše, perspektive mnogih firmi su se malo pogoršale zbog nesigurne situacije na međunarodnom planu.

  Prema indeksu Agencije za rad, ljudi u Nemačkoj imaju bolje šanse za zaposlenje nego ikad. Potražnja za radnom snagom je posebno velika na području informatike i komunikacija, u trgovini i građevini. Nešto manje radnika nego inače se traži u logistici i skladištima.

  Agenciji za rad je u oktobru prijavljeno 824.000 slobodnih radnih mesta, što je 44.000 više nego prošle godine, a u odnosu na prošlu godinu je 561.000 zaposlenih više.

  Raste zaposlenost, ali i minimalac

  Nemačka vlada donela je odluku o podizanju minimalne satnice od početka sledeće godine na 9,19 evra, dok ministar finansija Olaf Šolc traži povećanje minimalca na 12 evra.

  “Mislim da je minimalna satnica od 12 evra u potpunosti primjerena”, napisao je Šolc u članku za Bild. On je njemačkim poslodavcima savetovao da “ne štede na platama”.

  Nemačka vlada automatski podiže minimalac shodno preporukama Komisije za minimalac koje čine predstavnici poslodavaca i sindikata. Od 2020. godine minimalac bi trebalo ponovo porasti na 9,35 evra.

  [preporucene_vesti ids=”309751″]

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE