Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Obustavljene 444 invalidske penzije

  Invalidske penzije ukinute su za 444 korisnika u postupku kontrole Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje od 2014. do kraja prošle godine.

  Revizija se odnosila na sve invalidske penzije koje su ostvarene devedesetih godina. U postupku je pregledana dokumentacija za više od 100.000 predmeta, urađeno je više od 4.000 vanrednih lekarskih pregleda, a obustavljene su penzije za 444 korisnika.

  Zamenik direktora RFPIO Aleksandar Milošević kaže da se na kontrolnom pregledu ponovo procenjivala radna sposobnost korisnika, da je bilo manjkavosti i u medicinskoj dokumentaciji i u dijagnozama. Dvadesetak predmeta iz tog perioda prosleđeno je tužilaštvu zbog falsifikovanja medicinske dokumentacije.

  „PIO fond kontinuirano proverava invalidske penzije, što je obavezna kategorija propisana zakonom, osim u izuzetnim slučajevima teških deformiteta, nekih progresivnih bolesti gde ne može da dođe do poboljšanja“, rekao je Milošević za Tanjug.

  Dešava se, kaže, da se korisnici ne odazovu na kontrolne preglede. Ukoliko se korisnik ne odazove na dva takva poziva i ako ne opravda izostanak, obustavlja mu se invalidska penzija.

  On kaže da su kriterijumi za odlazak u invalidsku penziju maksimalno pooštreni Zakonom i pravilnikom o PIO iz 2003. godine, po kome se pravo na invalidsku penziju ostvaruje na osnovu potpunog gubitka radne sposobnosti u odnosu na bilo koji posao, a ne samo u odnosu na posao koji osiguranik obavlja.

  „Broj invalidskih penzija se smanjuje, tako da je danas 145.000 invalidskih penzionera manje nego pre 20 godina“, pojasnio je on.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE