Orbović: U Srbiji godišnje strada 38 radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Orbović: U Srbiji godišnje strada 38 radnika

  Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović ocenio je da je u Srbiji velika smrtnost radnika i da u proseku godišnje na radu pogine 38 zaposlenih.

  On je na skupu “Bezbedno i zdravo radničko je pravo” rekao da nesreće i smrtni slučajevi na radu koje su se poslednjih meseci dogodile u Srbiji, izazivaju ozbiljnu zabrinutost radnika i sindikata i dodao da je potrebno razmotriti koji je razlog i kako zaustaviti taj tend.

  Orbović je ocenio da je pozitivno to što neke kompanije brinu o zaštiti i bezbednosti radnika na radu, ali da ima i onih koji takva prava ne poštuju.

  Istakao je da neki poslodavci ne vode dovoljno računa o zaštiti radnika i angažuju ih po potrebi, tako da radnici nisu spremni za posao, nemaju osnovnu opremu i nisu edukovani o zaštiti na radu.

  Prema njegovim rečima, potrebno je uvesti oštre kazne za poslodavce, ali sankcionisati i radnike koji ne poštuju propise. “Najviše povreda i smrtnih slučajeva dešava se kod radnika koji rade na crno, i to je oko 30 odsto od ukupnog broja slučajeva”, rekao je on.

  Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Zoran Lakićević izjavio je da je u Srbiji prethodnih godina značajno porastao broj gradilišta. Istakao je da je broj građevinskih dozvola porastao od 2016. godine za oko 30 odsto, a da je za dve godine broj gradilišta porastao preko 100 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE