Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PKS: 2023. biće godina ženskog preduzetništva

  Naredna, 2023. biće godina ženskog preduzetništva  i očekuje se realizacija velikih inicijativa, kao i pokretanje novih, kako bi što više žena ohrabrili da pokrenu svoj biznis, najavila je  direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PКS) Branislava Simanić.

  Ona je na svečanoj sednici Sekcije za žensko preduzetništvo PКS predstavila rezultate aktivnosti u proteklom periodu i istakla tri najvažnije inicijative koje su pokrenule članice te sekcije, a koje je Vlada Srbije prepoznala i realizovala.

  „Prvi put su startovali prošle godine programi za finansiranje namenjeni posebno preduzetnicama, druga inicijava je da Srbija od prvog juna 2022. vodi rodno senzitivnu statistiku, a treća, najvažnija, jeste da će od prvog marta, a možda i od prvog januara 2023. biti izjednačena prava preduzetnica sa ostalim ženama kada je u pitanju trudničko odnosno porodiljsko bolovanje“, istakla je Simanić.

  Podsetila je da je PKS podržala akciju Ministarstva privrede „Žene su zakon“, čiji je inicijator ministar Rade Basta, koja će, po njenim rečima, biti dodatna podrška i podsticaj damama da pokreću sopstveni posao.

  „Danas je u vlasništvu žena oko 35 odsto kompanija, cilj nam je da ih bude još više“, poručila je Simanić.

  Pomoćnica ministra privrede Кatarina Obradović Jovanović rekla je da je vidljiv pomak u ženskom preduzetništvu i da žene više ne kreću u biznis iz nužde već da je to preduzetništvo šansi.

  „Država je prepoznala žensko peduzetništvo kao razvojnu šansu“, dodala je Obradović Jovanović.

  Počasna članica Sekcije, jedina iz inostranstva, princeza Dubaija šeika Amal Rašid Al Maktum, obratila se preduzetnicama putem video linka i poželela puno uspeha u radu, pružajući podršku ženskom preduzetništvu.

  Кako je istakla, izuzetna joj je čast što je na poziciji počasne članice Sekcije, raduje se narednom susretu u UAE kako bi zajednički radili na osnaživanju žena.

  Sednici su prisustvovali i Elma Zukorlić, pomoćnica ministra prosvete i počasna članica Sekcije, predstavnici Organizacije 321 Srbija Irena Brajović, direktorka „Confindustria Serbia“, predstavnici Udruženja banaka Srbije, predstavnici Slovenačkog poslovnog kluba, kao i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje.

  Žensko preduzetništvo u zapećku, a KO SU ŽENE koje se usude da POKRENU BIZNIS?

  Izvor: Beta

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE