Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Petrović: Er Srbija ispunila uslove za STEČAJ

  Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je da je nacionalni aviporevoznik ispunio uslove za stečaj, kao i da Er Srbija i pre krize nije poslovala održivo.

  „Ako iz bilansa isključimo državne dotacije za otplatu starog duga JAT, preduzeće je od 2015. do 2019. umesto iskazanog dobitka, imalo prosečan godišnji gubitak veći od 20 miliona evra“, rekao je Petrović.

  Prema njegovim rečima, „tu su i prikriveni likvidnosni problemi budući da preduzeće nije uspevalo da prilivima iz redovnog poslovanja pokriva dospele obaveze, što je manjak koji se nadomešćivao zaduživanjem.

  „Akumulirani gubici su ‘pojeli’ kapital preduzeća, što u formalnom smislu znači da su ispunjeni uslovi za stečaj“, rekao je Petrović.

  On je naveo da pandemija nije direktni uzrok tih problema, ali ih je ogolila, pa preduzeće umesto redovnog manjka gotovine od 30 miliona evra u 2020. godini, ima manjak od 60-70 miliona evra.

  „Kada na to dodamo obaveze koje dospevaju ove i naredne godine, dolazimo do zaključka da će preduzeću do kraja 2021. godine faliti najmanje 200 miliona evra da preživi“, rekao je Petrović.

  „Za održivo poslovanje biće nužna temeljna reforma, zbog čega bi subvencije trebalo usloviti obavezom restruktuiranja. To je praksa koju evropske zemlje primenjuju u sličnim situacijama“, objasnio je Petrović.

  Izvor: Beta

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE