Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vesić im najavio pomoć, oni odgovaraju: Neodrživo, budite bar kao Novi Sad

  Povodom najave da će grad Beograd ugostiteljima koji koriste gradski poslovni prostor smanjiti kirije za 50 odsto u decembru i januaru, oglasilo se Udruženje noćnih barova i klubova, poručivši da je ta pomoć nedovoljna i neprihvatljiva.

  Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je najavio da će Beograd narednih dana doneti odluku o smanjenju kirije za 50 odsto u decembru i januaru, te da će ova mera pomoći omogućiti ugostiteljima da svojim zaposlenima isplati makar minimalce u ovom periodu.

  Udruženje je, tim povodom, pozvalo gradske vlasti da razmotre ovu odluku u cilju očuvanja ove privredne grane, jer kako tvrde, ugostitelji, a naročito noćni klubovi i barovi koji su prvi zatvoreni i kojima je u potpunosti onemogućen rad, nisu u mogućnosti da isplate ni rentu od 50 odsto.

  Realna i fer pomoć od strane grada bio bi obračun kirije u odnosu na mogućnost korišćenja prostora, koju diktiraju mere na snazi u datom mesecu, a najmanje na šta pristaju, navode u ovom udruženju, jesu isti uslovi kao u Novom Sadu.

  Kako ističu u udruženju, oni su istraživanjem utvrdili da je u Novom Sadu za vreme vanrednog stanja svim ugostiteljskim objektima renta umanjena za 80 odsto, dok su za avgust i septembar umanjene za 50 odsto, s tim što je Novi Sad automatski produžio popust na rentu od 50 odsto do Nove godine.

  „Tačnije, kako su nam prenele novosadske golege, popust će biti produžen sve dok ugostiteljstvo ne bude u mogućnosti da radi punim kapacitetom“, navodi se u saopštenju.

  Ne možemo da prihvatimo da ugostitelji u Beogradu dobijaju popust na rentu samo u avgustu i septembru, dok nam je kapacitet prostora sve vreme smanjen 80-90 odsto, navode u udruženju i ističu da „nove mere možda nisu zabrana rada objekata u teoriji, ali u praksi onemogućavaju poslovanje“.

  Ugroženo 16.000 porodica

  Stav Udruženja noćnih barova i klubova je da za vreme vanrednog stanja i mera koje nam onemogućavaju da poslujemo, nije prihvatljivo da plaćamo ikakvu kiriju za prostor koji nam je zabranjeno da koristimo, a pogotovu ne 50 odsto ukupne kirije.

  „Morate razumeti da, koliko god želeli, mi nemamo odakle da platimo račune za period kada nam je zabranjeno da poslujemo i kada nemamo nikakve prihode. Ovo je uprava grada Novog Sada shvatila, pa su u tom periodu u istoj državi na 80km od Beograda kolege rentu plaćale samo 20 odsto.“

  Odnos grada Beograda prema ugostiteljima, a posebno prema noćnim barovima i klubovima, mora da se promeni. Beograd ne sme okrenuti leđa ovoj privrednoj grani kojoj preti gašenje, a koja hrani preko 16.000 porodica, odnosno 64.000 ukupno u ugostiteljstvu, upozorava udruženje.

  Udruženje je zatražilo i hitan sastanak sa gradskim vlastima, na kojima bi predložilo da se klubovima i barovima koji su imali pad prometa iznad 65 odsto, kirije umanje od 75 do 90 procenata, a lokalima sa padom prometa manjim od 65 odsto renta umanji za 50 odsto.

  „Ne tražimo mnogo, ništa što nije pošteno i fer. Tražimo šansu da preživimo, jer ovako više ne možemo. Mi više nemamo šta da izgubimo. Ovo je neizdrživo i neodrživo“, zaključuje se u saopštenju.

  NOVE MERE: Detaljan popis šta i kada radi od sutra

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE