Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Antonio Pasarela, generalni direktor u kompaniji Ericsson Srbija

  „Mreža 5G je ključni deo nacionalne infrastrukture“

  Da je 5G mreža budućnost, čujemo gotovo svakodnevno. Predstavljaju nam je na najrazličitije načine, a jedan od poslednjih predstavljanja desio se na Telekomunikacionom forumu (TELFOR) u Beogradu. Kompanije Telekom Srbija i Ericsson, u sklopu učešća na ovom forumu, demonstrirale su mogućnosti 5G tehnologije u obogaćivanju korisničkog iskustva prilikom praćenja sportskih ili drugih zabavnih sadržaja.

  O tome da li je 5G mreža potrebna Srbiji – razgovarali smo sa generalnim direktorom Ericssona za Srbiju Antoniom Pasarelom.

  • Koje su prednosti 5G mreže za poslovnu zajednicu?

  Mreža 5G je platforma za ogromne inovacije i osmišljena je da od početka bude otvorena. Prethodne generacije su bile fokusirane na korisnika i lične komunikacije – 5G će služiti korisnicima, biznisu i podići će internet stvari na viši nivo, na kom je superiorna konektivnost preduslov. Smatramo da je toliko moćna da će stajati iza sledeće velike promene u društvu – 4. industrijske revolucije. Bukvalno ne postoji potreba za društvenom ili industrijskom komunikacijom koju ne može da ispuni. Vremenom će nove, uzbudljive inovacije biti uvedene za 5G u oblastima biznisa i primene interneta stvari. Industrijska digitalizacija se odvija u svim segmentima, privatne mreže i poslovni mrežni servisi primeri su oblasti koje već koriste mobilne i 5G tehnologije. U budućnosti ćemo, najverovatnije, biti svedoci primene koja donosi najveću transformaciju u oblasti interneta stvari, gde će ključne biti brzina, latentnost i bezbednost 5G mreže.

  • Kakve su realne potrebe za 5G mrežom u ovom trenutku?

  Mreža 5G je ključna za ekonomski oporavak, transformaciju kompanija i unapređenje poslovanja, a donosi i ogromne mogućnosti u sportu, zdravstvu, komunalnim službama, kulturi itd. Kada govorimo o sektoru telekomunikacija, 5G će ne samo omogućiti operatorima da efikasnije odgovore na sve veće potrebe korisnika za podacima već će im i pomoći da ostvare zaradu iz novih izvora. Prema našoj ekonomskoj studiji unapređene mobilne širokopojasne mreže, razvoj 5G će omogućiti 10 puta manje troškove po gigabajtu od trenutne, 4G mreže. Isto tako, 5G će biti energetski efikasniji, jer ima pametnije tehnike rasporeda rada, koje uključuju opremu za prenos samo kada je to potrebno.

  • Zašto je 5G mreža tako važna za Srbiju?

  Kao što je elektrifikacija transformisala svet u XX veku, digitalizacija transformiše XXI vek. Ona je globalni pokretač održivog ekonomskog rasta i društvene inkluzije. Mreža 5G se mora posmatrati kao ključni deo nacionalne infrastrukture Srbije, jednako je važna kao i železničke pruge i putevi.

  Energetski efikasna konektivnost visokih performansi preduslov je za digitalnu transformaciju. Ona utire put revolucionarnim tehnologijama, sprovođenju zelenih digitalnih agendi i neophodna je ako želimo da ponudimo mogućnosti za 3,7 milijardi ljudi na svetu koji trenutno nemaju pristup internetu. Sada je ključno podsticanje privatnih ulaganja u infrastrukturu budućnosti velikog kapaciteta, kao što je 5G, kao i poboljšanje dostupnosti.

  • Kakva je uloga Ericssona kada govorimo o 5G mreži?

  Mi predvodimo 5G inovacije, od početne vizije do komercijalizacije. Danas je više od 224 5G mreže u komercijalnoj upotrebi, a Ericsson je lider na tržištu sa 134 mreže na pet kontinenata, što je više mreža u više zemalja od svih drugih kompanija. Sve te mreže koriste Ericsson Radio, Ericsson Core ili i jedno i drugo. Imamo spremnu odgovarajuću 5G ponudu kako bi naši korisnici mogli da uvedu 5G mreže u svim glavnim rasponima frekvencije na svetskom nivou i koriste ih na najbrži i najefikasniji način. Ovo je potvrđeno mrežama uživo sa najboljim rezultatima performansi, tako da naši korisnici imaju sve mogućnosti da budu korak ispred – uz 5G mrežu.

  • Već godinama živite i radite u Srbiji. Kakav je vaš utisak o srpskoj poslovnoj zajednici i srpskom mentalitetu?

  Cela ekonomija trenutno napreduje zahvaljujući većoj liberalizaciji mnogih sektora. Srbija postaje sve privlačnija zemlja i za investitore i za izvoznike. U poslovnoj zajednici vlada velika pozitivna energija, posebno u ICT sektoru, koji privlači brojne nove investitore i talente, čime stvara osnovu za bolju budućnost na srednje i duge staze. Srbija je zemlja različitih pogleda na stvari i to je odraz srpskog mentaliteta.

  Ono što zaista uvažavam i poštujem u srpskom mentalitetu jeste sposobnost da bude inkluzivan. Nikad se nisam susreo sa etničkom mržnjom.

  U Srbiji se poštuju manjine, a „neprijatelji” su vezani za politiku i ne uskraćuje im se pravo da žive u miru kao ljudska bića.

  • Koje je vaše najlepše poslovno putovanje?

  S obzirom na to da sam zadužen za veoma veliku oblast – Srbiju, Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Bugarsku – često putujem na sastanke sa klijentima, partnerima i kolegama. Početkom novembra sam bio u Sofiji, gde su Ericsson i Tehnički univerzitet Sofije sklopili partnerstvo za pokretanje programa „Ericsson edukuje: 5G univerzitet”, za unapređenje digitalnih veština, znanja i svesti o 5G mreži i novim tehnologijama među studentima. Nadam se da će takva inicijativa biti pokrenuta i u Srbiji. Privatno, nedavno sam se vratio iz rodne Bolonje, gde volim da provodim vreme sa porodicom i starim prijateljima.

  Izvor: BIZLife Magazin/Jelena Jevtić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE