Koncesionar "pojačao" akcije aerodroma

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koncesionar “pojačao” akcije aerodroma

  Građani koji nisu do sada prodali svoje besplatno stečene akcije Aerodroma “Nikola Tesla” mogu uskoro na svojim računima da očekuju dividendu u iznosu od oko 1.455 dinara.

  Francuska kompanija Vansi je, plativši jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra, preuzela upravljanje beogradskim aerodromom.

  Novac će, srazmerno učešću u vlasništvu biti podeljen svim akcionarima: državi 417 miliona evra, a malim akcionarima preostalih 85 miliona. Tačan datum raspodele još nije poznat, ali se nezvanično očekuje da bude za dva do tri meseca.

  Aerodrom “Nikola Tesla” ima ukupno 35,03 miliona akcija, od kojih je u sopstvenom vlasništvu oko 1,26 odsto. Ostatak, od ukupno 34,58 miliona ulazi “u računicu” za podelu ove koncesione naknade.

  To, praktično, znači da će vrednost po akciji biti 14,49 evra bruto (oko 1.713 dinara). Toliko će prihodovati država po svakoj akciji. Građani, pak, dobijaju ovaj iznos umanjen za porez od 15 odsto, što iznosi 12,31 evro. To je, po trenutnom zvaničnom kursu, 1.455,7 dinara po akciji.

  Isplati dividende, kao raspodeli dobiti neke kompanije, uvek mora da prethodni odluka Skupštine akcionara, čija sednica još nije zakazana.

  Prema najavama srpskih zvaničnika, novac od koncesione naknade trebalo bi da bude u republičkom budžetu za dva do dva i po meseca, što znači da će se istovremeno naći i na računu malih akcionara.

  Deo dobijenog novca od francuskih koncesionara država će, takođe prema najavama zvaničnika, iskoristiti za vraćanje starih dugova, a ostatak “za velike infrastrukturne projekte u budućnosti”.

  Izvor: Novosti

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Komentari

  • Misa

   Kad se porodica Vučić smiluje, dobićemo naše pare. Elektroprivredu i Telekom muzu i neće da omoguće slobodnu trgovinu. Oni znaju šta je bolje za nas... Ko da smo mi idioti! Sramota! Sve dođe na svoje jednog dana!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE