Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PKS: Info centri privrednicima štede i vreme i novac

  Privrednici će od 1. januara u regionalnim centrima Privredne komore Srbije za nekoliko minuta moći da dobiju kompletnu procenu koji se tehnički propisi odnose na njegov proizvod.

  Privrednici će u regionalnim centrima PKS – Novom Sadu, Subotici, Zaječaru, Valjevu, Nišu i Kragujevcu – moći da dobiju kompletne informacije i savete o neophodnim standardima za proizvode, procese i sisteme poslovanja na domaćem i stranom tržištu.

  Info-centri u kojima će obučeni pojedinci privrednicima pružati konsultantske usluge o standardima, formirani su u regionalnim privrednim komorama u saradnji sa Institutom za standardizaciju i Ministarstvom privrede, uz podršku GIZ.

  Privrednici će moći ne samo da pretražuju nego i da čitaju i pregledaju kompletne verzije srpskih važećih standarda. Praksa je pokazala da za preduzetnike i predstavnike mikro, malih i srednjih preduzeća, prilikom izvoza ili dogovaranja novog posla, pitanja „da li ste primenili određeni standard“, ili „da li ste označili proizvode znakom usaglašenosti“, predstavljaju istinsku barijeru.

  Odgovor na ovakve nedoumice, kao i kompletne informacije o standardima za poslovanje dostupne u info-centrima u šest gradova u Srbiji, olakšaće poslovanje privrednicima koji su do sada tekstove standarda mogli da preuzmu i dobiju isključivo u Institutu za standardizaciju u Beogradu.

  Važno je istaći i Portal Privredne komore Srbije o CE znaku, tehničkim propisima o usaglašenosti i svim drugim propisima, važnim za određeni proizvod, kaže rukovodilac Službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost PKS Dušan Stokić.

  Na jednom mestu, u dva-tri klika, na sajtu PKS, privrednik dobija informaciju o tehničkim standardima, kao i liste standarda za određeni proizvod, koje su procedure dobijanja određenog znaka i standarda, kojim institucijama treba da se obrati, sa kojim laboratorijama da kontaktira, bilo u zemlji, bilo u inostranstvu.

  Korisnik čekiranjem određenog upitnika u vrlo kratkom roku, za desetak minuta, može da proveri i dobije procenu koji se tehnički propisi i standardi odnose na njegov proizvod. Ovo je ušteda vremena i novca, jer portal objedinjuje sve potrebne informacije za pripremu dokumentacije i pribavljanje isprava o usaglašenosti, pišu NOVOSTI.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE