Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Napustila siguran posao da bi vodila porodični- sada najuspešniju firmu u branši

  Put svakog preduzetnika je različit, a posebno je specifično i izazovno odlučiti se na korak da se nastavi porodični biznis i vođenje firme.

  Takvo iskustvo deli Sanja Stanimirović, generalna direktorka firme „Testeral“, preduzeća koje se bavi proizvodnjom i trgovinom metalnim konstrukcijama i elementima, koja je nedavno dobila priznanje Udruženja poslovnih žena „Cvet uspeha za ženu zmaja“.

  Ova firma svoje proizvode većinski plasira na inostrana tržišta i među najvećim je proizvođačima i izvoznicima aluminijumskih kontrukcija, fasada i prozora.

  Sanja potiče iz preduzetničke porodice, baka joj je bila preduzetnica, a otac je nastavio tradiciju.

  Pre nego što je nasledila porodičnu kompaniju od oca iskustva je sticala u velikim međunarodnim korporacijama.

  Nasledivši biznis želela je da ga konsoliduje, razvije i napravi od njega svetski brend.

  Od porodične firme do lidera na tržištu, koji je recept?

  Međusobna podrška i rad doveli su firmu na poziciju na kojoj je danas-  spada u lidere na tržištu Srbije u ovoj branši.

  Kao i svaki početak I Sanjin u porodičnoj firmi bio je težak zbog tada loše finansijske situacije. Ipak, verovala je da je njihov biznis dobar i profitabilan i da pravilnim vođstvom i radom može da se postigne dosta toga. U 2009. godini, porodična kompanija je upala u ozbiljne poslovne probleme, a Sanja, koja je tada  radila u jednoj korporaciji, razgovarala je sa svojom mlađom sestrom i njih dve su odlučile  da napuste sigurne poslove i preuzmu porodično poslovanje.

  Sanja Stanimirović

  Sanja Stanimirović

  Testeral  je danas članica grupacije koja posluje u građevinskoj branši više od 20 godina. Trenutno je akcenat na izgradnji i opremanju novog proizvodnog pogona i sprovođenja procesa digitalne transformacije u preduzeću.

  Od samog osnivanja firma je izvozno orjentisana i bavi se projektovanjem, proizvodnjom isporukom i ugradnjom aluminijumskih prozora i vrata, kao i kontrukcija od aluminijumskih profila, a najveći deo proizvodnje plasira na tržište Evrope I Amerike.

  Najviše izvoze u Ameriku

  Trenutno najviše izvoze u Ameriku, a  takođe njihovi  proizvodi se nalaze širom Evrope: Švajcarska, Francuska, Švedska, Kanada, Nemačka, Austrija, Holandija, Italija, Slovenija, Karibska ostrava, Makedonija, Crna Gora, Mađarska I Libija.

  “Kao i svaki mlad čovek nisam bila svesna svojih afiniteta. Sebe sam videla u berzanskoj ili finasijskoj internacionalnoj instituciji. U to vreme, pre 2000., svakako van granica Srbije. Zbog toga kao srednjoškolka sam otišla na školovanje u inostranstvo sa idejom da ostanem tamo.U međuvremenu, očeva firma je napredovala, a on kao izuzetan vizionar, čovek koji je uvek podržavao mlade ljude i verovao da su oni potrebni  svojoj  zemlji. Zato se potrudio da  dobijem odgovarajuće obrazovanje, da steknem širinu, upoznam svet i sklopim nova poznanstva , a sa druge strane, želeo je da gradim svoju budućnost u ovoj zemlji i u svojoj firmi”, priča o svojim počecima Sanja.

  Tako je i pre završetka postdiplomskih studija ipak odlučila da se vrati u Srbiju, ali i u porodičnu kompaniju.

  Kada je reč o tome koliko je izazovno bilo preuzeti posao i voditi firmu, kaže da se najpre trudila da što više profesionalizuje firmu i primeni sva stečena znanja do tada.

  Vođenje porodične firme kao veliki izazov i test

  “Promene u firmi su neophodne i važne za razvoj svake kompanije. To je proces koji nikad ne prestaje.  Kada imate svoj posao morate da gledate celokupnu sliku i brinete o svakom sektoru pojedinačno. Morate odlučivati o prioritetima cele kompanije, a ne samo jednog dela. Dok, kada radite u korporaciji, vi imate zadatke i ciljeve uglavnom vezane samo za svoj sektor i retko kada vidite celu sliku i prema tome delujete”, navodi.

  Ističe i da su odgovornost i kompleksnost posla preduzetnika dosta veći nego kod onih zaposlenih u korporacijama, i to je i sama uvidela.

  Izazovi u preduzetništvu su svakodnevnica, a kada je u pitanju pordični biznis kaže, poseban izazov je usklađivanje potreba članova porodice, njihova znanja, karakter i afinitete sa potrebama firme.

  “Na sve to, treba zadržati harmoničan porodični odnos i ne prenositi poslovnu problematiku na kućnu trpezu. To je umetnost. Na taj deo sam i najponosnija, jer biznis pored mene vode  sestra i brat, a pored njih su uključeni i moj i sestrin suprug”, ističe sagovornica.

  Porodični tim

  Porodični tim

  Kako se boriti sa svim izazovima?

  Dešavanja na geopolitičkom planu, kao i pandemija uticala je i na ovu firmu i posao, imajući u vidu da je baš taj sektor pretrpeo velike posledice.

  Sanja ističe donekle pozitivan uticaj korone jer su ubrzali planirane procese digitalizacije unutar kompanije, dok je negativan bio abnormalno poskupljenje kontejnerskog transporta-  čak 300%.

  Avansirane proizvodne mašine iz Nemačke i to od najrenomiranijih kompanija, su kasnile godinu ipo dana, sto nam je usporilo razvoj, priča Sanja za BIZLife.

  I inflacija je svakako donela dosta negativnih poledica. Planirane investicije su probile budžet, sirovina je poskupela, kao u krajnji proizvod, što smanjuje konkurentnost, pogotovo na domaćem tržištu.

  “Za sada što se tiče prometa beležimo rast i ove godine, što verujem da će biti i trend na dalje. U izvozu imamo stabilnu situaciju zato što puno radimo na animaciji trzišta, ali za firmu koje nam posluje samo u Srbiji očekujemo značajne poteškoće oko postizanja ciljeva rasta za sledeću godinu”, navodi.

   

  Savet za preduzetnice: Karijera ili porodica- može zajedno

  Dosta se govori o podsticanju ženskog preduzetništva, a kada je reč o tome koliko je izazovno posebno ženama koje su ujedno opterećenije obavezama u porodici za razliku od muškaraca, Sanja kaže da je uvek optimista i da se drži parole da je sve moguće i da za sve postoji rešenje.

  „Često kroz šalu kažem da sam multipraktik, što smatram da važi za sve žene preduzetnice. To jeste izazov, pogotovo za nekoga ko je porodičan, a uz to i perfekcionista”, navodi.

  Šaljivo kaže da je sa kompanijom isto kao i sa decom: majka im je napotrebnija u najranijem uzrastu.

  “Na početku ste najpotrebniji firmi i zaposlenima. Firma vam dođe kao jos jedno dete. Vremenom, kada postavite dobre temelje kako u porodici tako i u firimi sve je stvar dobre organizacije i delegiranja obaveza. Važno je da ste obavešteni i upućeni u dešavanja na obe strane“, ističe.

  Sanja ima i poruku za sve žene koje bi da se upuste I krenu put preduzetništva:

  “Važno je da krenu oprezno, mudro i hrabro. Dodatno, moj savet  je vremenski  razdvojiti, koliko je to god moguće,  osnivanje porodice i osnivanje firme. I nikako više “beba” odjednom. Jer, jedno je sigurno- nekome  ćete mnogo nedostajati. Divim se ženama koje su to uspele u isto vreme. Znam koja je to žrtva“.

  Sanja se nedavno našla u krugu dobitnica nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja. To priznanje kaže, veliki podstrek, ali ujedno i obaveza da budu još bolji i uspešniji.

  Dodela nagrade "Cvet uspeha za ženu zmaja"

  Dodela nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja“

  „Sve pobede koje stoje iza mene i naših kompanija su rezultati celog porodičnog tima i svih zaposlenih. Ova nagrada, kako pripada meni, tako pripada i svim zmajevima i zmajicama koji čine naš tim. Priznanje je meni lično  ostvarenje jednog devojačkog sna. Udruženje poslovnih žena je fenomenalna organizacija i toplo bih preporučila svim preduzetnicama da budu članovi, jer se tu kroz druženje uči i raste. Tako mogu mnogo da doprinesu razvoju svojih kompanija. Toliko divnih i pametnih žena sličnih interesovanja na jednom mestu je veliko bogatsvo“, ne krije utiske Sanja Stanimirović.

  Ženska solidarnost je uvek dala dobre plodove,  tako da smatram da je to od izuzetne važnosti, zaključuje sagovornica BIZLife.

  Cvet uspeha za ženu zmaja: Proglašene najbolje preduzetnice u Srbiji

   

   

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE