Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nagrađeni najbolji “Čuvari tradicije” u sklopu izložbe „100 žena – 100 minijatura“

  Olgica Savić i Anica Jelenković iz Sremske Mitrovice, Dragana Vukas iz Inđije, David Đorđević iz Zaječara, Biljana Vasović i Slavica Vasović iz Sombora – pobednici su ovogodišnje IX žirirane izložbe „100 žena – 100 minijatura“, na kojoj su predstavljene unkatne minijature rađene u tradiconalnim tehnikama vez, zlatovez i pustovanje. 
  Nagrađeni autori posebno su se istakli u oštroj konkurenciji od ukupno 80 priloženih radova, izloženih u rezidenciji ambasade Kanade.
  Tema ovogodišnje izložbe je “Čuvari tradicije”, gde je svoje umeće predstavilo 40 majstora starih zanata iz 17 gradova i opština Srbije, kao i iz regiona.
  Ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman, diplomatski pokrovitelj i domaćin izložbe naveo je da su svi izloženi radovi izuzetni i da je očaran kulturnim nasleđem Srbije.
  „Ambasada će nastaviti da podržava projekte Etno mreže kojima je cilj očuvanje nasleđa. Izložba čiji sam domaćin dobar je način da se povežu prošlost, sadašnjoj i budućnost. Raduje me što je među nagrađenima i desetogodišnja devojčica, čija je majka ili baka bila nagrađena prethodnih godina. To govori da se veština izrade ručnog rada prenosi na mlade i primer je kako se čuva tradicija“, rekao je ambassador Norman.
  Predsednik Izvršnog odbora Unicredit banke Nikola Vuletić, koji se obratio u ime svih korporativnih pokrovitelja, navodi da je odgovornost i na privredi da da svoj doprinos u očuvanju kulturne baštine.
  „Nasleđe moramo da pokažemo, ali i da podržimo žene koje ga čuvaju, što i jeste cilj izložbe minijatura. Drago mi je što sam partner ovakve manifestacije, kojom se promovišu kvalitet, tradicija i žensko preduzetništvo“, rekao je Vuletić.
  Žirirana izložba je jedina manifestacija ove vrste u Srbiji, koja ženama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine pruža priliku da se afirmišu i ekonomski osnaže, istakla je predsednica Etno mreže Violeta Jovanović.
  „Kroz unikatne radove više od 40 autora, imali smo priliku da se uverimo da nasleđe živi u savremenom stvaralaštvu rukotvorina. Žirirana izložba minijatura je ujedno i prilika da se žene afirmišu i dobiju priznanje javnosti za svoj rad. Važno nam je da uvek imamo nagradu i za mladog autora, kako bismo istakli koliko je važno da svoje nasleđe čuvamo i prenesemo ga na mlađe generacije“, poručila je Jovanović.
  Deveta izložba minijatura održava se pod pokroviteljstvom ambasade Kanade, u partnerstvu sa NALED-om i društveno odgovornim kompanijama – Telekom, Moravacem, Asseco i Unicredit banka. Ovogodišnji žiri činili su predstavnici Fakulteta primenjenih umetnosti, Etnografskog muzeja, diplomatskog kora i NALED-a.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Etno Mreža

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE