Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tijana Žunić, Žuna maslac

    Tijana od fermentisane pavlake pravi maslac: Evo kako je nastao jedini proizvod te vrste u Srbiji

    Jedinstveni proizvod na našem tržištu, maslac od fermentisane pavlake, pravi je primer kako od hrane može da se napravi umetnost. Tijana Žunić, koja je po vokaciji istoričar umetnosti, a ne tehnolog, što mnogi misle, sa svojom porodicom je 2021. godine osnovala mlekaru Žuna Maslac i tako kročila u svet svih ljubitelja pravog domaćeg, zanatskog putera.

    Žunići sami vešto oblikuju maslac drvenim udaraljkama u različite oblike za restorane sa kojima sarađuju. Njihov proizvod ima jedinstvene tragove ručnog rada i pravo je malo umetničko delo.

    ,,Ceo proces proizvodnje za mene je umetnost u čijem će rezultatu neko na kraju uživati – onim što vidi, pomiriše i okusi“, otkriva za BIZLife Tijana Žunić.

    ,,Organizovali smo meni toliko drage akcije i projekte. Iako trenutno tom udruženju ne mogu da se posvetim, nemam srca da ga ugasim. Nije nemoguće da opet dođe i njegovo vreme“, dodaje ona.

    Slično je bilo i sa maslacem koji pravi. U Žuna Maslac se samo ,,pustila“, kaže. Prema njenim rečima, nije bilo mnogo kalkulisanja, razmišljanja i odlaganja.

    Tijana Žunić, Žuna maslac

    Tijana Žunić, Žuna maslac (Privatna arhiva)

    Finansijska ulaganja u porodični biznis na početku nisu bila velika. Pre svega su obezbedili mali lokal za rad, polovnu bućkalicu i frižider.

    Veće ulaganje za njih je bilo samo vreme – za učenje, sticanje znanja i bezbroj pokušaja. Kasnije su u firmu ulagali iz samog poslovanja, priznaje preduzetnica.

    ,,I dalje je to mala mlekara, u 34 kvadrata sa jednim zaposlenim. Ali to nije merilo. Može se reći – mala mlekara velikog srca!“, napominje Žunićeva.

    Tijana Žunić, Žuna maslac (Privatna arhiva)

    Sastav Žuninog maslaca

    Kako ona kaže, upravo tu se dešava jedna od umetnosti – pavlaka je kao prazno belo platno na kojem se igrate dobrim bakterijama.

    Sam proces proizvodnje ima više koraka. Nakon fermentacije pavlake ona zri još nekoliko dana kako bi se dobio željeni ukus i struktura. To je i najbitniji deo u proizvodnji, jer već tada Žunićeva zna kakav će puter ispasti na kraju.

    ,,Potom se ta pavlaka bućka i onda se dešava magičan trenutak – od pavlake bućkanjem nastaju dva proizvoda, maslac i mlaćenica. Maslac se ručno dodatno obrađuje drvenim alatkama kako bi se izvukao višak vode i mlaćenice iz njega i zato je naš maslac ‘suvlji’ maslac, sa 86.5 odsto mlečne masti. Ručno se meri, ručno se pakuje“, objašnjava predzetnica za BIZLife.

    Ručno jeste reč koja se najviše dovodi u vezu sa Žuna Maslac proizvodnjom. I dalje je proizvod ovih nekoliko ruku delo, ali sada traže pojačanje, napominje ona.

    Tijana Žunić, Žuna maslac

    Tijana Žunić, Žuna maslac (Privatna arhiva)

    Saradnje

    Prvi dodir sa kupcima Žuna Maslac je imao na Facebook grupi ,,Mali proizvođači”  i tada je Tijana ujedno i prvi put osetila direktnu izloženost kritikama, i dobrim i lošim.

    ,,Vrlo brzo sam poželela da sarađujem i sa restoranima jer mi je mišljenje i prepoznavanje šefova kuhinja bilo jako važno za dalji razvoj. Čim je registrovana mala mlekara, upustila sam se u i svet restorana i bez ikakvih veza i konekcija odnela puter u nekoliko kuhinja na probu“, kaže Žunićeva.

    Ona reklama ,,od usta do usta” se pokazala kao najbolja, a njoj je polako postajalo jasno da se o njemu valjda ne bi ni pričalo da nema kvaliteta.

    Danas sarađuju sa više od 20 renomiranih restorana zbog čega su veoma ponosni i zahvalni.

    ,,To vam da vetar u leđa da budete još bolji, a srce bude zaista presrećno jer ovo jeste posao koji se radi prvenstveno iz ljubavi. Puter prodajemo i u nekoliko radnji delikatesa u Beogradu i Novom Sadu, kao i na našem sajtu“, naglašava Tijana.

    Tijana Žunić, Žuna maslac (Privatna arhiva)

    Tijana Žunić, Žuna maslac (Privatna arhiva)

    ,,Ovaj specijal, na žalost mnogih njegovih fanova više nećemo biti u mogućnosti da proizvodimo, ali ćemo rado podeliti recepturu. Takođe, naši stalni proizvodi su i mlaćenica, krem freš i slane karamele“, otkriva preduzetnica.

    Tijana Žunić, Žuna maslac

    Tijana Žunić, Žuna maslac (Privatna arhiva)

    Planovi

    Tijiana Žunić ima mnogo planova i raznih ideja za njihov dalji rad i razvoj. Međutim, posao kojim se bavi ju je naučio i strpljenju, te zna da ne može sve odmah.

    ,,Planiramo da se naši proizvode koriste u još više kuhinja, kako kućnih tako i restoranskih, jer će sigurno obogatiti mnoga jela. Želimo da ljudima približimo vrednost maslaca koji je napravljen sporo, koji poštuje prirodu i ne žuri, koji nema u sebi ništa što ne dolazi iz prirode i koji podrazumeva puno ručnog rada. Želimo i da uz naš maslac neka nova deca rastu i da u pola noći znaju razliku između maslaca i margarina“, zaključuje Tijana za BIZLife.

    Izvor: BIZLife/Ivana Jaćimovski

    Foto: Privatna arhiva

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE