Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cvet uspeha za ženu zmaja: Proglašene najbolje preduzetnice u Srbiji

  Udruženje poslovnih žena Srbije je na svečanosti u Operi i teatru Madlenianum, 16. put dodelilo nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja najboljim preduzetnicama u Srbiji.

  Takođe, u okviru manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja, petu godinu zaredom je dodeljeno priznanje Rodno najsenzitivnija kompanija.

  Titulu žena zmaj, ove godine je ponelo 10 preduzetnica od 26 finalistkinja iz cele Srbije.

  Ko su dobitnice priznanja?

  U kategoriji Izvozno orijentisana firma nagradu je dobila Sanja Stanimirović, suvlasnica preduzeća „Tester-al” d.o.o., „Testeral” LLC i „STS Kan Group” iz Jagodine. Za Uspešan poslovni model titulu su ponele Dubravka Bjekić, suvlasnica i direktorka preduzeća „Payspot” d.o.o. iz Novog Sada i Tatjana Rackov Sinadinović, vlasnica i direktorka PU „Happy Kids” i „Happy Kids Stars Holding” d.o.o. iz Beograda.

  Udruženje poslovnih žena Srbije je i ovoga puta zadržalo praksu da, osim u osnovnim kategorijama, dodeli i specijalno priznanje koje je ove godine dobilo sedam kandidatkinja koje su ostvarile posebne rezultate po nekom od navedenih kriterijuma iz glavnih kategorija.

  Promene su jedina izvesnost a njima je podložno i žensko preduzetništvo koje je u poslednjoj deceniji značajno napredovalo.

  Nove preduzetnice, danas, pre svega ulaze u svet preduzetništva zbog šansi a ne iz nužde kao nekada, povećava se njihov broj u uslugama zasnovanim na znanju kao i broj onih sa fakultetskom diplomom a njihove firme su održive na duži rok.

  „Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja koji ukazuju na žilavost ovog segmenta privrede budući da je rađeno u periodu trajanja pandemije, koja je bila dodatni veliki izazov za ionako nedovoljno podržano preduzetništvo žena. Uprkos svim preprekama, udeo ženskih preduzeća u ukupnom broju je porastao sa 25,8%  na 33% u poslednjoj deceniji. Ipak, najzastupljenija su i dalje mikro i mala preduzeća a svega 5,7% izvozi na međunarodno i nešto iznad 10% na regionalna tržišta. Naših 26 finalistkinja predstavlja ilustraciju ovih nalaza na malom uzorku“, rekla je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

  Ona je na slikovit način opisala žensko preduzetništvo „kao jedrenje na talasima- ponekad ga talas popne visoko na vrh a onda dođe drugi koji ga povuče u dubine pa izbaci na obalu. Kada je vreme sunčano, to je jedna uzbudljiva avantura“.

  U okviru manifestacije Cvet uspeha za ženu zmaja, petu godinu zaredom je dodeljeno priznanje velikim kompanijama koje u svom poslovanju primenjuju strategiju društveno odgovornog poslovanja, rukovode se principima Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena, primenjuju principe rodne ravnopravnosti i pružaju najbolji model uključivanja žena u lance snabdevanja.

  Ovogodišnji pobednik u ovoj kategoriji je kompanija Schneider Electric, koja je proglašena Rodno najsenzitivnijom kompanijom. Drugo mesto u osvojila je Erste Bank AD, a treće mesto pripalo je kompaniji Nestle Adriatic DOO.

  Specijalno priznanje- nagrada za privrednu primenu industrijske svojine

  Po prvi put u okviru manifestacije, dodeljeno je specijalno priznanje – nagrada ženskoj firmi za privrednu primenu industrijske svojine WIPO IP Enterprise Medal za 2022.

  Cilj ovog priznanja je da se poveća vidljivost onih koje su pokazale visoku svest o zaštiti prava intelektualne svojine, i da se što više preduzetnica inspiriše na ovakav korak, jer je broj firmi koje su zaštitile svoje patente izuzetno mali, i u svetu i kod nas. Na osnovu konkursa koji je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu, a pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), izabrano je preduzeće EKO TIM d.o.o. Loznica, u vlasništvu Ljiljane Matković.

  Manifestacija je i ove godine održana u saradnji sa Ministarstvom privrede, uz institucionalnu podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, Grada Beograda, Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europian SME Week-a.

  Cvet uspeha su podržali i korporativni prijatelji, kompanije A1, Visa, Arhi pro, Acibadem Bel Medic, Eurolog System, Izdavačka kuća Klett, zajedno sa neizostavnom podrškom firmi članica Udruženja poslovnih žena i medijskih partnera.

  U prethodnih petnaest godina na ovom događaju promovisano je više od 500 žena, a 151 je dobila priznanje Cvet uspeha za ženu zmaja za najbolju preduzetnicu, dok su četiri  svojevremeno proglašene ambasadorkama Evropske mreže ženskog preduzetništva.

  Do sada su 23 kompanije proglašene Rodno najsenzitivnijim. Od 2009. godine, na predlog Ministarstva privrede Republike Srbije, ova manifestacija je i na zvaničnoj agendi Globalne nedelje preduzetništva (SME WEEK), koju Evropska komisija organizuje u više od 40 zemalja.

  U konkurenciji za nagradu „Cvet uspeha za ženu zmaja“ 26 preduzetnica

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE