Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jumku otpisano MILIJARDU DINARA dugova prema javnim preduzećima

  Gradska Skupština u Vranju je na poslednjoj sednici svojom odlukom otpisala novih 49,1 miliona dinara koje je Jumko napravio prema javnim preduzećima u ovom gradu, a na osnovu Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) koji odobrava Vlada Srbije.

  Od 1. maja 2020. do 26. maja ove godine prema državnim poveriocima ukupan dug je narastao na preko milijardu i 50 miliona dinara, koji se sada konvertuju u ulog prema poveriocima, a među njima je i najveći Grad Vranje.

  Mi smo već jednom doneli odluku o konvertovanju javnih dugova Jumka u prošloj godini, a sada se još jednom to uradili pa je dug konvertovan u kapital grada koji sada raspolaže sa cifrom od preko milijardu dinara, izjavio je na sednici Gradskog veća Bojan Kostić, načelnik za finansije grada, a prenosi lokalni portal Vranje News.

  Ova odluka je doneta jer je Privredni sud u Leskovcu 26.maja 2021. doneo rešenje kojim se usvaja Program UPPR za Kompaniju Jumko, čime se nastavlja nepregledni tok ne plaćanja dugova javnim preduzećima za isporuku vode, električne energije, kao i usluge plaćanja poreza na imovinua sve na osnovu odluke Vlade Srbije.

  Grad Vranje bi u perspektivi mogao da dođe do jako većeg dela osnovnog kapitala Jumka, po osnovu konverzije javnih dugova, ali tek ako bi Jumko dobio strateškog partnera o čemu za sada ne postoje objektivne najave.

  Kompanija koja je godinama u finasijskoj dubiozi sada zapošljava oko 2.000 radnika, koji primaju između 30 i 35.000 dinara zarade. Pod nekadašnjom tekstilnom fabrikom otvaraju se pogoni širom Srbije.

  Jumko trenutno proizvodi samo deo namenske proizvodnje za javna preduzeća Srbije, deo za Ministarstvo odbrane i VS, a među angažovanim ljudima u Jumko u delu namenske proizvodnje su i penzionisani oficiri VS iz Četvrte brigade KOV kojhi primaju, kako je potvrđeno novinaru Danasa, „specijalne honorare za svoj stručni nadzor“, a koje iznose prema izvoru beogradskog lista, i više od tri prosečne plate kopje primaju radnici u Jumku.

  Izvor: Danas

  Foto: MoD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE