Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Značajan PAD PROMETA plastičnih proizvoda u EU

  U Evropskoj uniji ukupni promet sekundarnih otpadnih materijala stakla, papira i kartona u periodu od 2019. do 2020. godine nije se značajno promenio, uprkos pandemiji, dok je kod plastike opao za gotovo 18 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

  Tržište EU je prošle godine imalo suficit u trgovini kada se radi o materijalima od plastike i papira. Izvoz sekundarnih plastičnih materijala iz zemalja članica EU u zemlje koje nisu članice EU je u 2020. bio 1,5 miliona tona, dok je izvoz materijala od stakla iznosio 0,34 miliona tona.

  Kada se radi o izvozu sekundarnih papirnih materijala, on je bio na 6,7 miliona tona.

  U poređenju sa godinom pre, 2019, u svim segmentima se beleži povećanje i to od četiri do 16 odsto.

  S druge strane, uvoz sekundarnih materijala od stakla iz zemalja koje nisu članice EU u EU iznosio je 0,6 miliona tona, plastičnih do 0,6 miliona tona, a papira do 2,6 miliona tona. U odnosu na 2019, sekundarni materijali od stakla i papira su beležili rast od dva i pet odsto, dok je uvoz plastičnih materijala opao za 17 odsto.

  Što se tiče cena sekundarnog otpada, tona stakla prošle godine koštala je 55 evra, papir i karton su se po toni prodavali za 104 evra, plastika za 245 evra. U odnosu na 2019. cene su pale u proseku za nekih 14 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE