Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izbegnut BANKROT? Posrnuli kineski gigant se dogovorio sa investitorima

  Akcije kompanije Evergrande skočile su 17% nakon što je najzaduženiji gigant nekretnina na svetu postigao sporazum sa vlasnicima kineskih obveznica u sredu.

  Ova vest pomogla je da se smiri zabrinutost investitora zbog dugova od preko 300 milijardi dolara (220 milijardi funti).

  Ali posrnulom gigantu već danas na naplatu dospelo 83,5 miliona dolara kamate na inostrane obveznice. Kompanija se o ovoj kamati nije izjašnjavala.

  Dionice ove kompanije izgubile su više od 80% vrednosti na berzi u Hong Kongu do sada ove godine, dok se Evergrande bori da prikupi novac za podmirivanje svojih obaveza.

  Kompanija je pokušala da umiri investitore, navodeći u saopštenju od srede da će platiti kamate za svoje domaće obveznice.

  Procenjuje se da iznos duga za domaće obveznice iznosi 35,9 miliona dolara.

  (AP Photo/Andy Wong)

  Međutim, u saopštenju nije otkriveno kolika će se kamata platiti niti kada će se izvršiti bilo kakva isplata, već samo da je obveznica „rešena privatnim pregovorima“.

  U podnesku se takođe ne pominje posebna inostrana obveznica.

  Prema ugovorima sa investitorima, kompanija ima grejs period od 30 dana pre nego što propuštena uplata off-shore obveznica postane neizvršenje.

  Neki analitičari upozoravaju da bi neuspeh tako velikog i prezaduženog investitora mogao da ima veliki uticaj na kinesku ekonomiju, koja bi potencijalno mogla da se proširi na globalni finansijski sistem.

  I dok su neki investitori dogovor od srede videli kao pozitivan pomak, drugi su i dalje oprezni.

  „Prerano je reći da li je ovo samo kratak predah ili znači da je plan za spasavanje u toku“, rekao je Donald Lov, direktor Instituta za studije tržišta u nastajanju na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Hong Kongu.

  Stručnjaci za investicije traže izvesnost o tome šta bi kineska vlada mogla da učini da reši dužničku krizu kompanije.

  „Dok ne bude izvesno kako će vlada postupiti sa Evergrandeom, investitori će verovatno ostati nervozni“, rekla je za Katrin Jeng, direktorka za investicije, Fidelity International.

  Da li se Kini upravo događa repriza SAD sloma iz 2008. i hoće li to osetiti ceo svet?

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE