Da li se Kini upravo događa repriza SAD sloma iz 2008. i hoće li to osetiti ceo svet?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li se Kini upravo događa repriza SAD sloma iz 2008. i hoće li to osetiti ceo svet?

  Besni demonstranti okupljali su se proteklih dana ispred sedišta kompanije za nekretnine Evergrande iz Šenžena, blizu Hong Konga, tražeći odgovor na pitanje kakva će biti njena budućnost.

  Oko 1,5 miliona ljudi položilo je depozite za nove stanove koji bi tek trebalo da krenu da se grade, ali sve vesti upućuju na to da je druga najveća građevinska kompanija u Kini na najboljem putu da završi kolapsom, što bi mogao biti jedan od najvećih privrednih neuspeha zemlje.

  Snažno širenje Evergrandea omogućio je kineski bum nekretnina i dugo razdoblje ekonomskog rasta bez presedana. Međutim, na kraju se pokazalo da je kompanija prezadužena, da je nagomilala finansijske obaveze od preko 300 milijardi dolara.

  Slabosti su otkrivene lani, nakon što su vlasti počele da pooštravaju regulatorna pravila, jer su se pojavile poteškoće u plaćanju dobavljača i pokrivanju drugih troškova, a vremenom su postajale samo izraženije. Kako bi izbegla nekontrolisani bankrot, uprava je na kraju unajmila savetnike.

  Sistemski rizik

  Biznis s nekretninama smatra se jednim od glavnih pokretača kineskog rasta, iza kojeg stoji oko 30 odsto ekonomske aktivnosti, pa analitičari ne sumnjaju da bi bankrot tako velike kompanije kao što je Evergrande imao ogromne posledice.

  Ulagači su sve nervozniji da bi problemi mogli da se prošire na druge kompanije za nekretnine i stvore sistemske rizike za bankarski sistem Kine, druge prema veličini svetske privrede.

  (AP Photo/Andy Wong)

  U slučaju da restrukturiranje ne bude uspešno, ono je prilično izvesno, posledice otežanog pristupa likvidnosti mogle bi trpeti i druge građevinske kompanije u zemlji.

  Trenutno najizgledniji scenario, prema pisanju Rojtersa, je stihijska prodaja imovine i kontrolisani stečajni postupak koji će zaštititi male investitore, ali štetu bi mogli da pretrpe vlasnici korporativnih obveznica.

  Vrlo su slabi izgledi za spašavanje javnim novcem. U belešci za klijente analitičarka Nomure Iris Chen kazala je da ne veruje da vlada ima motiv da spašava privatno preduzeće Evergrande, ali neće ga ni aktivno gurati prema dolje, već će nadgledati uredni bankrot.

  Milijarder Ka Yan

  Ranije poznatu kao Hengda, China Evergrande je 1997. pokrenuo Hui Ka Yan, danas jedan od najbogatijih Kineza. Prošle godine Forbs ga je uvrstio na treće mesto kineskih bogataša, ali je ubrzo pao na 10. mesto.

  Kompanija prodaje stanove kupcima s višim i srednjim prihodima, a prisutna je u više od 280 gradova. Kompanija je završila gotovo 1.300 komercijalnih, stambenih i infrastrukturnih projekata, a zapošljava oko 200.000 ljudi.

  Evergrande se proširio i na druga područja privrede, uključujući hranu, životno osiguranje, TV i film… Takođe, upravlja fudbalskim klubom FC Guangzhou (bivši Guangzhou Evergrande). Uz sve to, Evergrande je poslednjih godina pojačao akvizicije, koristeći bum na tržištu nekretninama.

  Mnogi kupci na društvenim mrežama izrazili su zabrinutost hoće li im biti vraćen novac nakon obustave stambenih projekata. Dve agencije za kreditni rejting prošle nedelje su Evergrandeu snizile rejting, a deonice kompanije koje kotiraju na berzi u Hong Kongu ove godine su pale više od 80 odsto.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE