Drobnjak potvrdio: Ruši se Pančevački most, sanacija nemoguća

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  goran vesić

  Drobnjak potvrdio: Ruši se Pančevački most, sanacija nemoguća

  Direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak potvrdio je da će Pančevački most u Beogradu biti srušen i da ne postoji mogućnost sanacije.

  Pored njega će najpre biti izgrađen novi most i neće biti prekida saobraćaja.

  Zoran Drobnjak potvrdio je za Mondo da je vreme za rušenje popularnog “Pančevca”, da je most star i da će u naredne tri ili četiri godine u njegovoj blizini nići novi most.

  Iako se prethodnih godina govorilo o sanaciji i rekonstrukciji, direktor “Puteva Srbije” rekao je da je to nemoguće i potpuno neisplativo, budući da je most oštećen sve do samog temelja.

  Drobnjak je rekao da je rušenje mosta neophodno, ali da će se pre toga napraviti novi most koji će zameniti “Pančevac”.

  Još uvek se ne zna tačna lokacija novog mosta i koliko će biti udaljen od Pančevačkog.

  “Sada treba da počne izrada novog projekta. Treba da postignemo da funkcionišu sve saobraćajne veze bez ikakvog prekida za vreme trajanja radova. Pančevački most je veoma star, problem je svaki deo mosta, stubovi, čak i temelj. Sanacija je nemoguća i ne treba bacati pare na to”, rekao je Zoran Drobnjak.

  Prema njegovim rečima, svaki stručnjak koji tvrdi da most ne treba rušiti i da je bolje uraditi sanaciju, ne razume se u ovaj projekat.

  “Kada je most star toliko koliko je Pančevački, kada ima više od 60 godina, sanacije se vrlo retko rade. To smo uradili na Gazeli, na mostu koji je bio star 30 godina i to je koštalo 55 miliona evra. Tamo nije postojala alternativa niti mesto za novi most. Pančevački most će se povremeno sanirati kako bi bio funkcionalan dok se novi ne izgradi, ali on se ne može potpuno sanirati. Za sve ovo će sigurno biti potrebno nekoliko godina i radiće se u saradnji sa Gradom Beogradom, državom  i preduzećima za izgradnju”, objašnjava Drobnjak.

  V.D. “Puteva Srbije” takođe je rekao da je neophodno više stručne snage, rukovodioca građevinskim mašinama i zanatskih radnika koji bi bili prisutni na izgradnji putne infrastrukture i mostova.

  Dodao je da na obilaznicama oko Beograda postoje problemi i da se u pravcu Pančeva uz teškoće radi tunel, zbog problema sa regulisanjem saobraćaja tokom izgradnje.

  Još 2006. godine detaljnim pregledom betonskih rekonstrukcija utvrđen je veliki broj oštećenja, dok su 2008. uočena još veća pogoršanja i to na osnovnim konstruktivnim elementima.

  U oktobru prošle godine obnovljena je javna nabavka za izradu tehničke dokumentacije za rušenje i izgradnju prilaznih konstrukcija Pančevačkog mosta. Kako se navodi u dokumentaciji, otklanjanje određenih oštećenja svrstano je u hitne mere, dok su nadležni još tada potvrdili da su most preko Dunava, kao i njegove prilazne konstrukcije, uveliko su “zrele” za obnovu.

  JP “Putevi Srbije” tada je raspisalo javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za rušenje i izgradnju prilaznih konstrukcija na desnoj obali Pančevačkog mosta, na potezu od Bogoslovije do Krnjače.

  Kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, procenjena vrednost javne nabavke je do 70 miliona dinara bez poreza na dodatu vrednost.

  Izvor: Mondo

  Foto: Prinscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE