I BiH ostaje bez radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I BiH ostaje bez radnika

  U Bosni i Hercegovini je broj prijava za rad u inostranstvu povećan u odnosu na 2017. godinu za 55 odsto, pokazuju najnoviji podaci.

  Predstavnici web portala Posao.ba saopštili su poslednje informacije na osnovu analize tržišta rada u BiH, a u kontekstu potrage za poslom, ponude posla i uporedbe stanja u zemlji sa stanjem u inostranstvu.

  Reč je o analizi perioda od prvog do šestog meseca 2018. godine. U inostranstvu, građanima BiH se nudilo 38 odsto više poslova nego 2017. godine, a ponuđeno je 2.233.

  Najviše ponuda dolazi iz Hrvatske, Nemačke i Slovenije, a najtraženija zanimanja za rad u inostranstvu su građevinski radnik, konobar, vozač, električar i radnik u proizvodnji. Ukupan broj prijava za rad u inostranstvu povećan je u odnosu na 2017. godinu za nemalih 55 odsto.

  Tokom 2017. godine Slovenija je za građane BiH izdala 26.000 boravišnih dozvola, za Hrvatsku se pretpostavljaju slični podaci, dok je Nemačka izdala 15.000 radnih dozvola za građane BiH.

  Na osnovu toga, Posao.ba procenjuje da je tokom 2017. godine iz BiH u ove tri zemlje otišlo između 65.000 i 70.000 ljudi. Podaci govore da će BiH uskoro ostati bez lekara, inženjera, građevinara, ugostitelja, vozača i električara.

  Novi zakon u Nemačkoj osiguraće liberalizaciju rada u toj zemlji, tačnije – nemački radnik neće imati prednost nad strancem, pa će poslodavci potražnju usmeriti ka ovim krajevima, te naše ljude ohrabriti da odu u Njemačku.

  iako je u spomenutom periodu objavljeno oko 5.000 oglasa za posao u BiH, odnosno 24 odsto više u odnosu na isti period iz 2017. godine, broj osoba koje se prijavljuju na posao u zemlji se smanjuje.

  Izvor: CDM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE