Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grčić pisao Vučiću: Rudari Kolubare traže da ih sačuvate od zatvaranja rudnika

  Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić (EPS) rekao je danas da rudari „Kolubare“ i „Kostolca“ traže od predsednika Srbije Aleksandra Vučića pisane garancije da će ih „sačuvati od neprijatelja u zemlji i inostranstvu, koji žele da zatvore rudnike ili će krenuti pešice za Beograd”.

  „Rudari ‘Kolubare’ i ‘Kostolca’ traže garancije od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će ih sačuvati od neprijatelja u zemlji i inostranstvu koji žele da zatvore naše rudnike i otmu koru hleba našoj deci ili kreću peške u marš na Beograd i moja je obaveza da to prenesem i predsedniku Vučiću i javnosti“, naveo je Grčić u saopštenju.

  Dodao je da je poslednji povod za reakciju više od 15.000 rudara EPS-a bio zahtev „poslanice Evropskog parlamenta iz redova Zelenih i glavne lobistkinje za nezavisnost Kosova u Evropskom parlamentu Viole fon Kramon da se zatvore rudnici i termoelektrane u Srbiji“.

  Ona je, kako je rekao, pre nekoliko dana na susretu sa episkopom diseldorfskim i cele Nemačke, Grigorijem Durićem “ukinula Srpsku pravoslavnu crkvu, a sada, lažno se predstavljajući, kao zaštitnik naroda, traži od Evropske unije da se zatvore „Kolubara“, „Kostolac“ i termoelektrana „Nikola Tesla“ u Obrenovcu”.

  Grčić je rekao da rudarski sektor i termo sektor EPS-a obezbedjuje energetsku sigurnost Srbije i to se ponovo pokazalo i dokazalo poslednjih meseci kada je Evropa pogodjena najvećom do sada energetskom krizom.

  „Konstantni su pritisci i napadi na rudare i zato su od mene tražili da njihov predsednik pismeno garantuje bezbednost njihovog posla i opstanak njihovih porodica, kao i da se konačno pokaže ko su oni koji rade protiv EPS-a i interesa Srbije“, rekao je v.d. direktora EPS-a.

  Mihajlović: Ne može poslanica u EP da uređuje energetski sektor u Srbiji

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da Srbija, kao suverena zemlja, samostalno vodi svoju energetsku politiku u interesu svojih gradjana, a ne u interesu bilo koga izvan Srbije.

  „Čini mi se da poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Кramon ni u Nemačkoj ne može da zatvara rudnike i uredjuje energetski sektor, a tek to neće moći da radi u Srbiji, dok je ove Vlade i predsednika Srbije. Dalje ruke od rudnika i rudara i puna podrška EPS-u i njegovim radnicima“, navela je ministarka u saopštenju.

  Dodala je da je cilj da Srbija u energetskoj tranziciji ostane energetski bezbedna, da ne zavisi od uvoza električne energije, a da EPS bude još jači nego danas i važan „igrač“ i u regionalnim okvirima.

  Poslanici EP Viola fon Kramon i Petroso Kokalis su autorskom tekstu za briselski portal Euractiv naveli da EU treba da pojača insistiranje na tome da zemlje Zapadnog Balkana smanje zagađenje, ukazujući da „neke zemlje koje teže EU“ ne uspevaju da se pridržavaju propisanih standarda zagadjenja vazduha iz termoelektrana na ugalj.

   

   

  Izvor: Beta

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE