EU "čula" Dritana: Nudi pomoć Crnoj Gori oko duga Kini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU “čula” Dritana: Nudi pomoć Crnoj Gori oko duga Kini

  Evropska unija spremna je da pomogne Crnoj Gori u pronalaženju rešenja za vraćanje duga kineskim bankama, koje je država uzela da bi finansirala infrastrukturne projekte.

  To je za potvrdila Radio Slobodna Evropa portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero.

  “Evropska komisija će i dalje podržavati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU i u tom kontekstu sarađivati sa državom u pronalaženju finansijskih rešenja za njene investicione projekte i osigurati održivost njenog javnog duga”, navela je Pisonero, dodajući da svaka država može slobodno da utvrdi investicione ciljeve.

  “Međutim, EU je istovremeno zabrinuta zbog socioekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga”, upozorila je Pisonero.

  Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović je prilikom prve posete Briselu, 17. marta, zatražio pomoć EU, navodeći da Kina vrši uticaj preko dodeljenog kredita za deonicu auto-puta Bar – Boljare.

  “Kina i Rusija, pitanja o njihovom uticaju, jesu veliki problem. Imamo kredit (kod Kine) u iznosu od jedne milijarde evra. Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamenimo zajmom kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj”, rekao je tada Abazović.

  Abazović bi da “prekine kineski uticaj”, traži pomoć od EU

  Kineska kompanija CRBC gradi prvu deonicu auto-puta, a kineska EXIM banka je dala kredit Crnoj Gori od 809 miliona dolara, čija otplata glavnice počinje sredinom ove godine.

  Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić potvrdio je da Vlada pregovara o dodatnom kreditu sa Exim bankom u iznosu od 127 miliona evra.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE