Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dritan Abazović

  Abazović bi da „prekine kineski uticaj“, traži pomoć od EU

  Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović zatražio je od Evropske unije pomoć za otplatu kredita koji je Crna Gora uzela od kineske Eksim banke za izgradnju prvog dela deonice autoputa Bar-Boljari.

  On je pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) rekao da je veliki problem dug prema Kini, prenose podgorički mediji.

  „Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamenimo za zajam kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj“, rekao je Abazović.

  Prva deonica autoputa u Crnoj Gori, koji treba da vodi od Jadranskog mora (Bara) do granice sa Srbijom (Boljare), trebalo je da bude završena u maju 2019. godine, ali je zbog probijenog roka potpisan aneks ugovora za novim rokom 30. septembar 2020. godine. Ni taj rok, međutim, nije poštovan.

  Kako je saopštila Vlada, novo probijanje roka za završetak izgradnje prve deonice autoputa u Crnoj Gori od Podgorice do Kolašina zahteva potpisivanje novog aneksa ugovora sa kineskom kompanijom CRBC (China Road and Bridge Corporation) koja je glavni izvođač radova.

  Ugovorena cena je prvobitno bila 809 miliona dolara, a zatim je povećana za još oko 90 miliona za naknadnu izgradnju pristupnih puteva ka Podgorici i komunalne infrastrukture uz autoput.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE