Rakija, pa naiva: Zahtev UNESCO za "Srpsku šljivovicu"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Alkohol

  Rakija, pa naiva: Zahtev UNESCO za “Srpsku šljivovicu”

  Ministarstvo kulture Srbije predalo je UNESCO zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

  Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković tokom obraćanja u parlamentu navela je da je Ministarstvo predalo zahtev za nominaciju šljivovice na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

  “Upravo smo predali kandidaturu. Kada ste pohvalili da je naše srpsko kolo uspelo da uđe na Uneskovu listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, predali smo kandidaturu za šljivovicu i nadam se da ćemo sledeće godine uspeti da se upišemo, a onda idemo na kandidaturu naivnog slovačkog slikarstva. Radimo i na tom planu, tiho i mirno.”

  Ja sam čovek koji voli da se pohvali ne potezima koje povlačim, nego rezultatima, navela je Gojkovićeva.

  Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i uporebom tradicionalnog pića od šljive.

  Šljivovica proizvedena u našoj zemlji je tek 2016. godine od Evropske unije dobila sertifikat o geografskom poreklu i od tada nosi zaštićeno ime “Srpska šljivovica”.

  Na listi Uneska iz Srbije su već upisani krsna slava, kolo, pevanje uz gusle i, prošle godine, zlakuska lončarija.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE