Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EP usvojio Rezoluciju o Srbiji: Vreme je za sankcije Rusiji

  Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su Rezoluciju o Srbiji, u kojoj se između ostalog preporučuje da se dalja pregovaračka poglavlja otvore tek kada Srbija preduzme neophodne mere u usklađivanju sa spoljnopolitičkom pozicijom EU.

  Izveštaj izvestioca (EP) za Srbiju Vladimira Bilčika o Srbiji podržalo je 523 poslanika Evropskog parlamenta, protiv je bilo njih 78, a 34 je bilo uzdržano.

  Parlament snažno žali zbog činjenice da Srbija još nije uskladila sankcije EU nakon ruske invazije na Ukrajinu i naglašava da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koje se ne pridržavaju sankcija EU protiv Rusije.

  Rezolucijom o Srbiji se izražava podrška Evropskog parlamenta „budućem članstvu Srbije u EU“, ali i podseća da kredibilna perspektiva proširenja zahteva angažman u neophodnim reformama i privrženost evropskim standardima i vrednostima.

  Evropski parlament je u ovogodišnjem izveštaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji bi trebalo da određuje ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU.

  Bilčik: Neki izbori nisu laki

  Bilčik je izjavio da usvojena rezolucija ne dovodi u pitanje evropsku budućnost Srbije ni pitanje proširenja EU, ali da Beograd treba da načini niz koraka pre ulaska u Uniju.

  „Verujem da će se to dogoditi“, rekao je Bilčik posle plenarne sednice EP na kojoj je usvojena rezolucija o Srbiji.

  Bilčik je izrazio nadu da će Srbija podržati sankcije protiv Rusije, navodeći da „zna da neki izbori nisu laki“, ali da „nisu laki ni za koga“.

  Izvor: Agencije

  Foto: EP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE