
Kojim namirnicama započinjete dan? Greške koje pravimo pri izboru DORUČKA
Bez obzira na to kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, poznatijem kao doručak, on može da poboljša vaše zdravlje u svakom smislu.
Problem nastaje kada biramo kalorijske „bombe“, odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan efekat od željenog.
Najčešće greške koje pravimo se odnose na vrste namirnica sa kojima započinjemo dan:
Izbegavanje proteina
Kremasta kafa i kolač poput mafina su čest izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, van kuće. Reč je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina.
Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da započnete dan sa dva tvrdo kuvana jaja i jabukom ili jogurtom.

Kroasani (Unsplash)
Preterivanje sa sokovima
Voćni sok može da bude odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Poređenja radi, jedna prosečna pomorandža ima oko šezdeset kalorija, dok čaša soka od istog voća ima dvostruko više kalorija.
Soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u celom voću.
Unos pogrešnih masti
Poznato je da su telu potrebne masti da bi moglo normalno da funkcioniše. To ne znači da treba s njima preterivati, posebno kada je reč o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine.
Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Taub -Diks predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo naseckanih oraha.
Dodatak veštačkih zaslađivača u doručak
Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posledica na naš organizam.
Nutricionistkinja Bruk Alpert ukazuje na druge prirodne dodatke koju mogu biti korisni za organizam. Pa tako u kafu umesto zaslađivača možete da dodate začin kakav je cimet koji ubrzava metabolizam.
Predugo čekanje na doručak
Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, veće su šanse da ćemo preterati s konzumacijom hrane. Iako ne postoji službeni raspored kada bismo trebali da jedemo prvi obrok u danu, treba paziti da ne dođe do izgladnjivanja.

Doručak (Unsplash)
Konzumiranje velike količine hrane odjednom
Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opterećuju organizam, usporavaju metabolizam i na kraju se osećate pospano. Umesto toga treba birati uravnotežene obroke koji sadrže proteine i ugljene hidrate, kako biste imali dovoljno energije za početak radnog dana.
Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay