Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li kreće hlađenje tržišta nekretnina u BG? Pad cena u 6 opština

  U prestonici Srbije zabeležen je blagi pad prosečne cene novoizgrađenih stanova u šest velikih gradskih opština, kao i smanjenje broja registrovanih ugovora o prometu nepokretnosti u trećem tromesečju 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine, pokazuje najnoviji izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

  U pretposlednjem kvartalu ove godine zabeleženo je 6.898 transakcija nepokretnostima, dok ih je prošle godine u istom periodu validirano 7.327. Ovo predstavlja smanjenje od 5.86% u ukupnom prometu nekretninama u Beogradu, piše konsultantska kuća fokusirana na investicije, nekretnine, upravljanje privatnim kapitalom i tržište FinMedia.

  Jedan od najzanimljivijih trendova za investitore jeste i onaj koji trenutno vlada na tržištu stambenih jedinica u prestonici. Naime, čak 49.60% svih kupoprodajnih ugovora u Beogradu bili su registrovani za stanove, ali je taj broj od 3.960 transakcija i dalje manji od prethodno zabeleženih 4.744 „razmena ključeva” u istom periodu prethodne godine.

  Taj pad u prometu jeste značajan i iznosi 16.52%, a pored pomenutih nepokretnosti smanjenje obima prometa viđeno je kod poslovnih (-13.68%) i garažnih (-4.72%) prostora.

  Suprotan trend od pomenutog zabeležili su stambeni objekti (+20.87%) i vikendice (+15.38%) u glavnom gradu, što je potpuno u skladu s predviđanjima koja smo izneli u julu ove godine u našoj analizi o tri trenda koja bi mogla da promene tržište nepokretnosti.

  Kretanje cena stanova u Beogradu

  Interesantni zaključci mogu da se izvuku ako se pogleda trend prosečnih cena po opštinama u glavnom gradu.

  Naime, iako je očigledan trend rasta prosečnih cena nekretnina u prestonici prethodne tri godine, primetna je i određena korekcija tržišta u 2020. godini i to posebno ako se govori o novogradnji na mikro-lokacijama.

  Tako se iz najnovijih podataka RGZ-a vidi da je prosečna cena kvadrata starogradnje od početka godine porasla na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu, Novom Beogradu, Paliluli, Zvezdari, Voždovcu, Čukarici, Rakovici, ali i u Zemunu.

  Međutim, nešto drugačiji utisak stiče se kada se pogledaju prosečne cene po kvadratnom metru novogradnje, budući da je zabeležen pad na Vračaru, Savskom vencu, Novom Beogradu, Zvezdari, Voždovcu i u Zemunu.

  Ukoliko se nastavi pomenuti trend prosečne cene novogradnje, sasvim je izvesno da bi usporavanje rasta građevinske industrije i gradnje u 2021. godini mogli da znače početak recesije koja je već zabeležena u najvećim svetskim i evropskim ekonomijama.

  S druge strane, to bi u narednim godinama moglo da predstavlja odličnu priliku za mikro investitore koji imaju na raspolaganju gotovinu za ulaganje u nepokretnosti.

  Rast prometa vikendica, turbulencije na tržištu poslovnog prostora

  U prilog tezi iznesenoj u našoj analizi o promeni trendova mikro-investitora ide i podatak da je u trećem kvartalu 2019. godine bilo registrovano 225 prometa vikendica na teritoriji Republike Srbije, dok je u 2020. godini u istom periodu taj broj više nego dupliran i iznosio je 454.

  Iako to jeste i dalje mali procenat u ukupnom prometu nepokretnostima, treba primetiti da vikendice trenutno čine 1% svih prometa nekretninama na teritoriji Republike Srbije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bgd

   Pad prodaje nekretnina? Ne znam kako i nebi bio. Agenti prodaju a ne vlasnik, iako sam pravnik ja moram nekakvom agentu platiti par hilj. Evra jer je on postavio oglas umesto da ga plati onaj ko ga angazuje. Papirologika par hilj. Evra a narod ima plate od po 50.000.00

  • Дача

   Не знам за Београд,али у мом Обреновцу,не знам чиме оправдано је цена квадрата отишла коре за 30-40%.

  • Sasa

   Ako je ko merodavan da nam daju informaciju sta ce se desavati sa cenama nekretnina to su agencije,Sta kazu u Solis ageniciji procitajte ovde... https://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/Reakcije-svetskog-trzista-nekretnina-na-krize-88.html

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE