Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo finansija: Oduvek su se oporezivale šupe i podrumi

  Ministarstvo finansija demantovalo je vest da će od Nove godine građani Srbije biti u obavezi da plaćaju porez na šupe, bunare, cisterne, ambare, svinjce, bazene i nastrešnice objašnjavajući da su pobrojane nepokretnosti i sada predmet oporezivanja na imovinu.

  „Predloženim izmenama i dopunama Zakona vrši se smanjenje poreskog opterećenja za pomoćne objekte i proširenje poreskog oslobođenja za objekte namenjene za primarnu proizvodnju. Primenom sadašnje zakonske odredbe nema osnova da obveznici poreza na imovinu koji ne vode poslovne knjige, npr. građani, ostvare poresko oslobođenje za objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, ako ta lica istovremeno nisu i obveznici poreza na dohodak građana na prihode od poljoprivrede i šumarstva“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Drugim rečima, kako je objasnilo Ministarstvo, uvodi se poresko oslobođenje za te objekte i pojedinim obveznicima (građanima i drugim obveznicima koji ne vode poslovne knjige) koji to pravo sada nemaju.

  Porez na šupe, svinjce, ambare…

  U izmenama zakona na imovinu koje je objavilo Ministarstvo finansija navodi se da će od Nove godine građani Srbije biti u obavezi da plaćaju porez na šupe, bunare, cisterne, ambare, svinjce, bazene, čak i za nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata.

  članu 6a novog zakona postoji izmena nepokretnosti koje se oporezuju, gde se umesto “garaže i garažna mesta”, među nepokretnostima koje se oporezuju uvodi grupa “garaže i pomoćni objekti”Pomoćni objekti mogu biti svi objekti koje građani imaju u svojim dvorištima, kao što su kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva i slično. Takođe bunari, bazeni, rezervoari, cisterne, svinjci i slično.

  “Za pomoćne objekte primenjivaće se prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u zonama koje su utvrđene na osnovu cena u prometu tih nepokretnosti u zonama ili graničnim zonama u skladu sa članom 6. Zakona o porezima na imovinu, odnosno prosečne cene garaža i garažnih mesta u najopremljenijoj zoni, ako su objavljene do 30. novembra 2020. godine”, piše između ostalog u novom Zakonu o porezima na imovinu.

  Ministarstvo je ove pomoćne objekte podelilo u tri grupe

  prvoj grupi nalaze se dve vrste objekata, oni koji nisu zgrade, kao što su bunari, bazeni, rezervoari, cisterne i oni koji spadaju u pomoćne zgrade izgrađene na istom zemljištu gde i stambeni ili poslovni objekat, kao što su kotlarnice, podrumi i šupe.

  drugoj grupi pomoćnih objekata nalaze se ekonomski objekti u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

  Treća grupa su nadstrešnice osnove preko deset kvadratnih metara koje su samostalni objekti.

  Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, ekonomski objekti su svi objekti korišćeni za gajenje životinja, kao i prateći objekti za gajenje domaćih životinja, objekti za skladištenje stočne hrane, objekti za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, takođe ribnjaci, krečane, ćumurane i drugi slični objekti na poljoprivrednom gazdinstvu.

  Porez na imovinu će se plaćati u skladu sa novim zakonom počev od 2021. godine.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Slobodan

   Pa vi opet glasajte isto !!!

  • Lavica

   Lako je vama gospodo iz ministarstva finansija da udarate po dzepu gradjana i da radite sa nama sta hocete jer vam se moze....pitanje je da li i vi isto placate te poreze ili ste oslobodjeni od istih posto vodite ovu drzavu....i da li lokalne samouprave placaju poreze....samo jos na vazduh da nam uvedete oporezivanje....

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE