Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd

  Beograd kao Kazablanka za Ruse: Kako žive i šta kažu za Srbiju?

  Beograd se nakon početka rata u Ukrajini pretvorio u utočište. Sada sve više ljudi dolazi i podstiče potražnju za nekretninama i radnim prostorom. Beogradska advokatica Tijana Vujović rekla je da već ima pet sastanaka sa potencijalnim novim klijentima, četiri od njih su Rusi.

  Tijana Vujović se specijalizovala za imigraciju, dobijanje dokumenata i povezivanje sa agentima za nekretnine u gradu koji se tiho pretvorio u utočište za hiljade Rusa od invazije predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu pre osam meseci. Novopridošli Rusi su registrovali više od 2.000 preduzeća i čak dali podsticaj tržištu nekretnina. Više njih trenutno traži da se namiri na duži rok nakon Putinove vojne mobilizacije građana u septembru.

  „Na početku rata svi klijenti su tražili da iznajme stan. Poslednjih nekoliko meseci imala sam mnogo zahteva od njih za kupovinu. Ne samo za boravak, već da žive ovde“, rekla je Vujovićeva, koja računa da je ove godine imala posla sa najmanje 500 Rusa, u svojoj kancelariji u centru Beograda.

  Ovi potezi, zajedno sa Putinovim eskalirajućim napadima u Ukrajini, učinili su odnos Srbije sa Rusijom neugodnijim. Lideri u Evropskoj uniji, kojoj Srbija na kraju želi da se pridruži, upozorili su predsednika Aleksandra Vučića da njegova zemlja treba da odluči na čijoj je strani jer se opire pridruživanju sankcijama Moskvi.

  Rusija, Moskva - Beograd

  Rusija, Moskva – Beograd (Pixabay)

  Beograd kao Kazablanka

  „Beograd je poslednjih nedelja bio kao Kazablanka“, rekao je Vučić 17. oktobra u govoru u srpskoj Bezbednosno – informativnoj agenciji, poredeći grad prikazan u filmu iz 1942. kao mesto koje vrvi od špijuna i ratnih izbeglica.

  Od početka sukoba u Srbiju je došlo više od 100.000 Rusa i nekoliko stotina Ukrajinaca, od kojih je 17.000 dobilo boravišnu dozvolu, rekao je Vučić. Ostali su se preselili u druge zemlje, ili ostaju u Srbiji kao posetioci.

  „Kada imamo goste iz Rusije, otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate. Kada imamo goste sa Zapada, onda ih drugi prate“, dodao je predsednik.

  Veliki deo Evrope je prigrlio ruske aristokrate i intelektualce koji su bežali od boljševičke revolucije 1917, ali vek ili nešto kasnije oni koji su pobegli od politike svoje domovine imaju malo opcija u Evropi. Srbija, međutim, dozvoljava Rusima da uđu u zemlju bez vize prvih 30 dana, a njena nacionalna avio-kompanija održava linije za Moskvu i tri druga ruska grada.

  Beograd, Knez Mihajlova ulica (Pixabay)

  Veze Rusije i Srbije

  Rusko prisustvo u Beogradu, gradu od oko 1,4 miliona ljudi, nije teško uočiti. Jedna od znamenitosti je hotel Moskva, dok je Ruski dom, ili Ruska kuća, kulturni centar odmah niz ulicu. Energetski gigant Gasprom sponzoriše Crvenu zvezdu Beograd, najuspešniji fudbalski tim u zemlji.

  Te veze imaju dugu istoriju. Srbija je oživela svoje odnose sa Rusijom 1990-ih tokom raspada Jugoslavije kada su delovi federacije stekli nezavisnost uz podršku Zapada. Pokušaji bivšeg predsednika Slobodana Miloševića da to ospori izazvali su sankcije i izolaciju. Srbi su tražili podršku na istoku, dobivši rusku podršku tokom NATO bombardovanja 1999. godine kako bi se okončao sukob na Kosovu i Metohiji.

  Šta kažu Rusi za Srbiju?

  Rusi koji su nedavno napustili kampove, sudeći po njihovim intervjuima, srećni su što su našli tako prijatno mesto. Mihail Korostikov (33) bio je šef međunarodne ESG saradnje u Sberbanci u Moskvi. Počeo je da traži novi posao 25. februara, dan nakon što su Rusi napali Ukrajinu, a iste nedelje je počeo ozbiljno da uči srpski, piše Blumberg.

  „Dobijanje novog posla nije bilo lako jer zapošljavanje Rusa odjednom nije bilo vredno rizika“, rekao je on.

  Korostikov, čija je supruga Srpkinja, stigla je u Beograd u junu i sada radi na daljinu za klimatsku nevladinu organizaciju sa sedištem u Velikoj Britaniji.

  rusi u srbiji

  Beograd, Trg republike, Narodni muzej (BIZLife)

  „Ako odete u co-working prostor, sve što čujete je ruski“, dodao je Korostikov, sedeći u baru na Vračaru, bogatoj stambenoj četvrti u centru Beograda. Svi te tretiraju kao komšije, rekao je, ispričavši kako su mu čak ponudili besplatnu hranu na pijaci kada su saznali da je Rus.

  „Nikada nisam osetio ni mrvicu negativne emocije. Kažem ljudima, momci, postoji divna zemlja — možda malo neuredna“, izjavio je on.

  Po dolasku, kao i mnogi Rusi, Korostikov je imao 30 dana pre nego što mu je zatrebao novi pečat u pasošu. To se takođe pokazalo lakim. Rusi u Beogradu su formirali grupe na servisu za šifrovanu razmenu poruka „Telegram“ i nude mesta u automobilima za jednodnevne izlete do granice, rekao je on. Na jednom putovanju u Bosnu, šetao je oko 10 minuta, a zatim se vratio u Srbiju.

  Graničar se našalio: „Zdravo, druže“, rekao je Korostikov.

  Koliko firma su osnovali Rusi?

  Beograd omogućava pridošlicama da pronađu relativno pristupačan smeštaj, bar u poređenju sa Moskvom, šansu da se presele, započnu posao ili bar razmisle o svom sledećem potezu. Rusi su ove godine osnovali 2.321 malu firmu i kompaniju u Srbiji, uglavnom u Beogradu, što je porast sa samo 158 u 2021, prema podacima Privrednog registra Srbije.

  Beogradski WeShare, koji upravlja kancelarijskim prostorom u tornju prekoputa zgrade srpskog parlamenta, dobio je 60 novih ruskih kupaca od početka rata u Ukrajini, u odnosu na samo nekoliko pre sukoba.

  Mnogi žele da lociraju svoja preduzeća na sajtovima WeShare, bilo da fizički koriste prostor ili samo adresu, rekao je osnivač i vlasnik kompanije Leon Pantelić.

  „To je neverovatan porast potražnje i svake nedelje dobijamo sedam do osam novih upita“, dodao je on.

  Kompanija, Beograd

  Kompanija, Beograd (Pexels)

  Tržište nekretnina se promenilo dolaskom Rusa

  U međuvremenu, Rusi su promenili tržište nekretnina, a cene zakupa u Beogradu su se više nego udvostručile zbog velike potražnje, kazala je Katarina Lazarević, koja vodi jednu od istaknutih gradskih agencija za nekretnine.

  „Prosečan jednosoban stan u centru Beograda porastao je sa 300 evra mesečno na najmanje 600 evra“, istakla je ona, što je mnogo za meštane u gradu, gde je prosečna neto mesečna plata oko 800 evra.

  Rusi su došli u tri talasa: prvo su to uglavnom bili profesionalci ili bogati pojedinci koji su pomerali svoje poslove da bi izbegli sankcije, zatim porodice tokom leta i sada, najveći talas, otkako je Putin naredio zemlji da se mobiliše.

  „Sve što dođe na tržište odmah se pokupi. Uskoro više neće imati šta da im se ponudi u Beogradu“, navela je Lazarević.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Pixabay, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE