Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Generalštab

  Da ne budemo „kilavi beskičmenjaci“: Argumenti novog ministra za vojni rok

  Novi ministar odbrane Miloš Vučević zalaže se da svi punoletni muškarci imaju vojnu obuku, kako kaže, tri nedelje ili tri meseca. On je najavio i mogućnost da vojsku služe i stariji od 30 godina.

  Prethodni ministar odbrane Nebojša Stefanović je krajem 2020. godine pokrenuo javnu raspravu o tome, a na tragu misli da je obavezni vojni rok neophodan je i novi ministar odbrane i potpresednik vlade Miloš Vučević.

  „Čeka nas stručna rasprava oko vraćanja vojnog roka. Ja sam kao otac dvoje sinova za vraćanje vojnog roka. Da li će se vojni rok služiti tri nedelje ili tri meseca, videćemo“, rekao je Vučević za Blic.

  Kako je naglasio, pozitivan stav prema uvođenju vojnog roka zasniva na objektivnoj analizi i činjenicama. Objašnjava da vraćanje vojnog roka ima za cilj da se „naredne generacije obuče za postupanje u kriznim situacijama kako bi građani Srbije bili bezbedni“.

  „Nemir nam je kada imamo poplavu ili požar, a ne znamo kako da odreagujemo. Kada govorimo o vraćanju vojnog roka, ne pričamo o ratovanju, već da vojska bude na usluzi građanima kad je to u najtežim momentama najpotrebnije“, objasnio je Vučević.

  Smatra da imamo vojno „nesposobne generacije“ koje ne znaju da postupe kako treba u kriznim momentima.

  „Imamo ljude koji ne znaju kako da navuku uniforme. Imamo nesposobne generacije koje ne znaju šta da urade u kritičnim situacijama“, naglasio je Vučević, dodajući da „kada su poplave, požari, zemljotresi, smetovi…svi gledamo u nebo ili u vojsku“.

  „A mi sad pravimo 10-12 generacija koje ne znaju ništa. Ne znaju da obuku uniformu. I još se ponosimo time. Valjda treba da budemo beskičmenjaci i kilavi, i onda ćemo biti idealna nacija?! Ne mislim da je duh demokratije da imamo nesposobne generacije, nesposobne da odgovore na te izazove“, zaključio je Vučević.

  Cena između 90 i 130 miliona evra

  Novi ministar odbrane smatra da bi vojnu obuku morale da prođu i starije generacije iznad 30 godina koje nisu služile vojsku. „Za njih je onaj kraći period obuke od tri nedelje“, rekao je Vučević.

  I načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da on „lično smatra, a to je i stav generalštaba, da je u uslovima vojne neutralnosti obaveza služenja vojnog roka sa oružjem dugoročno rešenje koje će zadovoljiti potrebe mirnodopske i ratne vojske“.

  Državni zvaničnici su izneli procenu da bi cena ponovnog uvođenja vojnog roka bila između 90 i 130 miliona evra u zavisnosti od dužine trajanja obuke.

  Izvor: Blic

  Foto: MOD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE