Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  benefiti

  „Najbitnija stvar pored plate“: Benefiti koje nudi nova IT kompanija u Srbiji ODUŠEVILI

  Pravilo je da kad su zaposleni zadovoljni svojim poslom, biće srećniji, angažovaniji i produktivniji u obavljanju svojih radnih zadataka. Ipak, mnogi imaju problem da svoje zaposlene učine zadovoljnim: niske plate, veliki obim posla, nepoznavanja granica, ali i nedostatak benefita.

  Kompanijama u Srbiji uglavnom manjaka kreativnosti kada su u pitanju benefiti za zaposlene, pa tako uglavnom nude ono što nude svi i što je tipično i delimično obavezno poput (privatnog) zdravstvenog osiguranja, prazničnih bonusa, pozajmica od firmi bez kamate…

  Mnogima je i ovo dosta, posebno u Srbiji, gde se zaposleni bore za svoja osnovna prava (da budu prijavljeni, da ne primaju platu na ruke, da uopšte imaju osiguranje itd) jer ne razmišljaju o tome da lista benefita može biti mnogo duža i sadržajnija.

  Kako je hrvatska IT kompanija pokazala da benefiti rade?

  Nova IT kompanija Q agency koja je u Srbiju došla nedavno, objavila je svoju pozamašnu listu benefita koje nude u okviru svoje kampanje za zapošljavanje. Vest o njihovom dolasku, naime, stigla je prošle nedelje,a a već su objavili da će zapošljavati do kraja godine i da će budućim zaposlenima dati različite benefite.

  IT kompanija Q agency inače posluje u Londonu, Cirihu, na Filipinima, ali i u Zagrebu, gde je i nastala. Kako je na otvaranju rekao Filip Ljubić, CEO IT kompanije Q agency, otvaranje u Srbiji je bio prirodan potez.

  „Reč je o zemlji koja je blizu Hrvatske, gde je naša kompanija i nastala. Pre svega, između nas postoji kulturološka povezanost. Uveren sam da ćemo zaposliti kvalitetne ljude i ovo je prilika da poručim da smo spremni da uložimo u njih i zajedno sa njima da rastemo“.

  BG dobio novu IT kompaniju: Planiraju da zapošljavaju, a evo koje benefite nude

  Benefite koje nude, a o kojima su na otvaranju imali posebnu prezentaciju, oduševila je mnoge, jer se radi o listi koja nije tipična za druge kompanije na domaćem tržištu.

  Benefiti IT kompanije Q agency

  • Za sve koje rade od kuće ova firma, pored osnovne plate, daje dodatne finansijske naknade
  • U prvom mesecu nakon povratka sa porodiljskog, radno vreme novih mama traje četiri sata i za to dobijaju celu platu.
  • Svaki zaposleni dobija više od 20.000 dinara pre odlaska na letnji odmor, kao i isti iznos uoči Božića.
  • Onima koji žele da uče i da se dodatno edukuju, Q izdvaja sredstva i u te svrhe.
  • Bolovanje koje traje do 30 dana plaćeno je 100 odsto. Treba spomenuti i da se visina plate komunicira javno.
  • Zaposlenima se uplaćuju i sredstva za privatni penzijski fond.
  • Postoje i pokloni za dete svakog člana tima i dodatni slobodan dan za one kojima mališani prvi put kreću u školu ili vrtić.
  • Interesantan je i mental health day – slobodan dan koji zaposleni može iskoristiti ukoliko oseća potrebu za tim.
  • Tu su i besplatni časovi engleskog jezika, interne radionice i predavanja, trening o liderstvu namenjen novim menadžerima.
  • Subvencioniše se Fitpass, svakom zaposlenom i privatno zdravstveno osiguranje, kao i još mnogo toga.

  Benefiti – ništa drugo do dodatna briga o zaposlenima

  Kako ističe Ljubić za BIZlife, reakcije zbog benefita koje nisu tako tipični za srpsko tržište bile su i više nego pozitivne.

  „Bilo nam je jako bitno da maksimalno uskladimo hrvatske i srpske benefite, a s obzirom da smo dobili pozitivan feedback na ove koje imamo u hrvatskoj kancelariji, znali smo da ne možemo da pogrešumo ako idemo u istom smeru“.

  Kako kaže, benefiti koje poslodavac pruža predstavljaju ništa drugo do dodatnu brigu o ljudima.

  „Benefiti koje imamo su proizašli iz onoga što su ljudi tražili i što im je najpotrebnije iz finansijskog, ali i ljudskog aspekta. Na primer, slobodan dan za roditelja čije dete ide prvi put u školu ili vrtić dokazuje da ljudski faktor, kao i porodice naših zaposlenika stavljamo na prvo mesto“.

  benefiti

  Q agency

  „Oni olakšavaju dovođenje i zadržavanje ljudi“

  Kreativni benefiti uglavnom su karakteristični za IT sektor: jednostavno, oni ih naprave najprivlačnijima.

  Uzrok tome, je kaže Ljubić, to što je ova industrija veoma napredna i atraktivna.

  „Inovativni smo, progresivni, brzo menjamo stvari i agilno pristupamo promenama u svetu pa se s njima lako nosimo. Upravo zbog toga su nam i benefiti u većini slučajeva atraktivniji i drugačiji u odnosu na druge industrije jer imamo dobro postavljene HR procese i samim tim bolju komunikaciju sa zaposlenima i njhovim željama/potrebama.

  O tome koliko su benefiti bitni, svedoči i sam.

  „Benefiti su postali najbitnija stavka uz platu koju poslodavac nudi. To je u današnjem svetu, posebno u našoj industriji – uslov bez kojeg se ne može. Generalno imamo jako dobar feedback na naše benefite i od potencijalnih i od postojećih zaposlenih, tako da verujem da nam oni olakšavaju dovođenje, ali i zadržavanje ljudi“.

  Ipak, postavlja se pitanje, da li je uopšte merljivo, tj treba li da bude merljivo i da zaposleni pre biraju dobre benefite ili dobru platu.

  „Oboje. Plata je oduvek bila i ostaće jako bitan faktor prilikom zapošljavanja, pa je ona zapravo osnovni preduslov da bi zaposleni uopšte razmišljao o zaposlenju. Ukoliko je plata konkurentna i u skladu sa stvarnim stanjem na tržištu, onda na snagu stupaju ostali benefiti – kako materijalni, tako i oni nematerijalni“, naglašava.

  benefiti

  Filip Ljubić

  Cilj benefita nije smanjiti platu, nego je oplemeniti

  Prema njegovim rečima, cilj benefita nije smanjiti platu, već je oplemeniti.

  „Uvek će postojati određeni postotak zaposlenih kojima će plata biti jedini i najbitniji faktor, ali velika većina njih ipak očekuje nešto više. Razlog je taj što je IT tržište izrazito kompetitivno i zbog toga kompanije stalno smišljaju kreativne načine kako da se istaknu, a zaposleni su svesni da su traženi pa samim tim i da su u poziciji da mogu da biraju. Zašto onda ne bi odabrali ono što je najbolje za njih?“.

  Prema navodima sa otvaranja, planirano je dodatno zapošljavanje do kraja ove godine u ovoj IT kompaniji, a osim toga, nadograđivaće i benefite „shodno industriji i zaposlenima“.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Q agency

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE