Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 ključnih pravila za uspešnu vezu

  Zbog uspešne romantične veze možemo da budemo srećni i zadovoljni kao da smo „u oblacima“. Ali s druge strane, zbog nefunkcionalne veze možemo biti vrlo tužni i uznemireni i to može uticati na naše svakodnevne obaveze.

  Kada u braku nastane problem, morate duboko da udahnete i nađete kompromisno rešenje. Evo nekoliko pravila koje treba da primenite:

  Ne upoređujte se

  Lako je poverovati da su sve te „romantične“ fotografije na društvenim mrežama odraz svakodnevnog života. Ali često zaboravimo da to nije realnost. Ne postoji savršena veza i savršen brak. Kada počnete da otkrivate partnerove mane i kada počnu da vam smetaju, nemojte se upoređivati sa drugim „naizgled savršenim“ brakovima. Umesto što ćete ući u igru komparacije, pokušajte da budete zahvalni na tome što imate partnera i zdrav, lep odnos. Možete da vodite dnevnik zahvalnosti u kojem ćete zapisivati sve dobre i pozitivne stvari.

  Nemojte kritikovati svog partnera

  Ovakvo ponašanje je vrlo negativno i nije preporučljivo. To njima šalje sledeću poruku: „Imam mane i moj partner me ne prihvata takvog/takvu kakav/kakva jesam“.
  Umesto rečenica koje počinju sa „Ti nikad“ ili „Ti uvek“, probajte da izrazite svoj stav rečenicama „Osećam da me zapostavljaš kada ne dolaziš kući kada smo se dogovorili“ ili pružite podršku: „Sviđa mi se ta ideja! Možeš ti to, podržavam te“. Svi želimo da nam partner čuva leđa i bude na našoj strani.

  Slušajte da biste razumeli

  Uglavnom ulazimo u svađu i raspravu a da prethodno ne promislimo o detaljima istih. Nažalost, ovakva taktika ne daje dobre rezultate. Prvo saslušajte drugu stranu i budite puni razumevanja i empatije. U tom slučaju nećete reagovati agresivno i nećete imati potrebu da verbalno napadnete partnera.

  Komunicirajte, čak i kada je teško

  Za zdravu vezu i skladan brak potrebno je dvoje. Nije opcija da ne pričate ili odustanete. Koliko god da je teško, nastavite da pokušavate. Dobra taktika je da pravite kratke pauze kada se stvari previše „zakuvaju“. Posle 20 minuta pokušajte ponovo da rešite problem.

  Potražite pomoć kada ne možete sami

  Koliko god se sami trudili, nekada to nije dovoljno. Valja priznati sebi da vam treba stručna pomoć kada „potrošite“ sve strategije lepog komuniciranja. Istraživanja pokazuju da parovi zatraže stručnu pomoć posle 6 godina braka, piše Thriveglobal. Ovakvo priznanje ne znači poraz. To samo znači da ste priznali sebi da želite da sačuvate ono što imate, ali ne možete sami – i to je sasvim u redu.

  Izvor: BIZLife, Thriveglobal

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE