Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Znak za uzbunu u Nemačkoj: Svaka četvrta firma planira otkaze

  Energetska kriza sve više preti radnicima u Nemačkoj gde čak četvrtina firmi planira da smanji broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Udruženja Family Business and Politics.

  Poređenja radi, u sličnoj anketi u aprilu ove godine takav odgovor je dalo 14 odsto kompanija.

  Osim toga, novo istraživanje koje je u ime udruženja sproveo ekonomski institut Ifo pokazuje da 57 odsto firmi sprema da odloži planirana ulaganja, što je takođe više nego prošlog proleća.

  Rezultati ankete su znak za uzbunu, rekao je predsednik Udruženja Rainer Kirchderfer. Već neko vreme, prema njegovim rečima, postoji puzajuće istiskivanje industrijske dodate vrednosti.

  „Taj kobni razvoj ubrzava se u Nemačkoj. Kompanije smanjuju proizvodnju ili sele svoje pogone tamo gde su cene energije niže, kao i porezi i birokratska opterećenja“, rekao je Kirchderfer.

  Istraživanje je pokazalo da devet odsto kompanija planira da svoje pogone preseli u inostranstvo. Pre pola godine taj procenat je iznosio šest odsto. „Potrebne su nam mere kako bismo Nemačku ponovo učinili konkurentnom kao mesto proizvodnje“, rekao je Kirchderfer.

  Izdaci za energiju postaju sve važnija stavka za preduzeća u Nemačkoj. Tako su troškovi energije ove godine u proseku činili 8,2 odsto ukupnog prometa, a lane samo 5,1 procenat.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE