Zatvoreno 143 objekta zbog toga što nisu imali nove fiskalne kase

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fiskalne kase

  Zatvoreno 143 objekta zbog toga što nisu imali nove fiskalne kase

  Poreska uprava je od 1. maja, početka pune primene Zakona o fiskalizaciji, izvršila 760 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, a u 143 objekta izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti jer nisu imali nove fiskalne kase.

  U u 138 objekata ta mera izrečena je na 15 dana, a  u pet objekata na 90 dana.

  Nema zaštićenih i tolerancije, kaže Nataša Arsić, načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi, prenosi RTS.

  Arsićeva ističe da dužina zabrane rada zavisi od toga da li su prvi, drugi ili treći put uhvaćeni u prekršaju.

  Zašto nisu imali nove fiskalne kase?

  Mislim da su oni kasno ušli u sam proces fiskalizacije, ali ovde nisu bile samo kontrole uvođenja fiskalnih uređaja u novi sistem već je bila i kontrola onih koji ne izdaju račune”, objašnjava načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi.

  Prema njenim rečima, sve kontrole koje se rade u Poreskoj upravi, ne samo evidentiranje prometa preko fiskalnih uređaja nego i sve poreske kontrole rade se isključivo na bazi analize rizika i kriterijuma za izbor obveznika za kontrolu.

  Dodaje da ti kriterijumi upućuju na delimično ili potpuno nepoštovanje propisa i u skladu s tim se opredeljuju kontrole obveznika.

  Šta sa pijačnim prodavcima?

  “Oko 131.000 poreskih obveznika je uzelo subvencije, a njih oko 113.500 je do sada povezano na sistem”, naglašava Arsićeva i poručuje da će pijačni prodavci do kraja godine biti u posebnom statusu.

  “Uredba je promenjena u skladu sa njihovim zahtevima, do kraja godne su oslobođeni fiskalnih uređaja”, rekla je Nataša Arsić, načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi.

  Zatvoreni prvi objekti zbog toga što nisu imali fiskalne kase

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE