Startovao novi model e-fiskalizacije, a šta ako još nije stigla kasa od dobavljača?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  efiskalizacija

  Startovao novi model e-fiskalizacije, a šta ako još nije stigla kasa od dobavljača?

  Sa prvim danom maja u Srbiji je počeo da se primenjuje novi model e – fiskalizacije. 

  To znači da su od 1. maja svi obveznici dužni da izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.

  Ono što je važno za građane jeste da novi model fiskalizacije predviđa postojanje QR koda na svakom fiskalnom isečku, čime kupci, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom i čijim skeniranjem mobilnim telefonom, kupac uspostavlja vezu sa Poreskom upravom i dobija informacije da li je njegov račun original, da li je prosleđen u Poresku upravu ili ne.

  Šta podrazumeva novi model e-fiskalizacije?

  Novi model fiskalizacije, podrazumeva primenu savremenih hardverskih i softverskih rešenja u cilju unapređenja kontrole naplate javnih prihoda, te nova fiskalizacija predstavlja jedan od instrumenata na koje će se nadležni organi u narednom periodu u značajnoj meri oslanjati u borbi protiv sive ekonomije, objasnili su nadležni.

  Udruženje preduzetnika traže odlaganje do kraja godine

  Ipak Udruženje Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije poslalo je ponovo zahtev Ministarstvu finansija da se odlože nove fiskalne kase, odnosno primena Zakona o fiskalizaciji do kraja ove godine i da se izuzme delatnost ostalo obrazovanje.

  Kako navode, veliki broj privrednika javio se u poslednje vreme Zaštitniku privrednika i preduzetnika koji imaju problem sa nabavkom e-kase i štampača jer dobijaju obaveštenje da ne mogu nove fiskalne kase biti u funkciji na vreme, zbog toga što nisu stigli ili zbog toga što nema dovoljno vremena da se obrade i aktiviraju na vreme.

  Problemi u kašnjenju isporuka uređaja

  Jedna preduzenica kaže da je u februaru platila kasu i da isporuka e – kase tek treba da bude sutra kod servisera. Ona kaže da tako ispada da je čekala poslednji dan, a kasu je platila na vreme.

  “Smatramo pozitivnim što se počelo sa praksom direktog obaveštavanja preko apr-a i taj način je potrebno ustaliti i kad su u pitanju ostala ministarstva, ali smatramo skandaloznim da se legalno registrovanim privrednicima preti kaznenim merama kad ministarstvo finansija dobro zna da još uvek ima mnogo tehničkih problema i da mnogi dobavljači ne mogu da isporuče uređaje i prikače sisteme u predviđenim rokovima što znači da potrebni prelazni rokovi nisu dobro izračunati”. dodaju.

  Šta su još problemi za nov model e-fiskalizacije?

  Time što obveznici ne stižu da prate propise na vreme usled kašnjenja isporuka prinuđeni su da zatvore svoje radnje kako ne bi bili izloženi pravnoj nesigurnosti i potencijalnim kaznama što će dovesti do umanjne privredne aktivnosti i manjoj naplati poreza čime se čini šteta i budžetu RS, dodaje ovo udruženje.

  “Takav postupak je besmislen jer privredni subjekti ne vrše utaju poreza ako rade na starim kasamo jer im nove nisu stigle , kao ni novi  obveznici koji plaćaju paušalan porez gde fisklaizacija ne utiče na visinu poreza koji se plaća.Ukoliko Ministarstvo finansija uopšte ima još uvek ingerencije nad ovim procesom očekujemo da ovi naši logični predlozi koji su u interesu privrednika, budžeta i stabilnosti privredne aktivnosti budu hitno usvojeni, da se prekine praksa represije prema onima koji rade legalno i svojim radom pune budžet , a da se pojačaju napori ka suzbijanju šverca robe, crnog internet tržišta koje cveta od strane neregistrivanih subjekata i ostalih očiglednih aktivnosti koje nemaju veze sa fiskalizacijom”,, navode iz udruženja.

  Računi, stari i novi

  Računi, stari i novi

  Pijačni prodavci ipak bez kasa od maja

  Inače pijačni prodavci su nakon drugog sastanka sa nadležnima, saopštili da njima fiskalne kase na pijacama neće biti uvođene od 1. maja i da će se formirati radne grupe koje će raditi na rešavanju problema i da se što pre uklone stvari koje će kasnije dovesti do lakše fiskalizacije.

  Još 3 dana za NOVE KASE: Da li su svi spremni i zašto još nisu? (FOTO)

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE