Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojen predlog rebalansa budžeta, Mali poručuje: Dobra vest za građane i privredu

  Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.

  Predviđen fiskalni deficit budžeta Srbije iznosi 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP. Inicijalno je projektovano 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, tako da je postignut bolji rezultat od planiranog, saopšteno je iz Vlade.

  Rebalansom budžeta obezbediće se sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatnih 23 milijarde dinara.

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je usvojeni predlog rebalansa republičkog budžeta za ovu godinu nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja zemlje, prevazilaženja efekata svetske krize i podrške građanima i privredi.

  Istakao je da prioritet ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede uz fokus na pomoć poljoprivrednicima i nastavak velikog investicionog talasa, odnosno realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja, zdravstva, sporta.

  Kao ilustraciju, Mali je istakao da je od januara do avgusta ostvaren budžetski suficit od 31,5 milijardi dinara, što je bolje od plana za čak 142,1 milijardu dinara, s obzirom na to da je planirani deficit, u ovom periodu, iznosio 110,6 milijardi dinara, objavilo je ministarstvo.

  „Rebalans budžeta radimo pre svega zbog boljih rezultata, dakle imamo jedan pozitivan rebalans, i to zahvaljujući boljoj naplati prihoda u iznosu od čak 60,6 milijardi. Ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara“, kazao je ministar finansija.

  On je dodao i da je deficit budžeta manji nego što je bilo planirano, a što je, kako je naveo, dobra vest za građane i privredu.

  Veće plate i penzije

  Rebalansom budžeta, kako je rekao, biće omogućeno povećanje plata za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite i za medicinske sestre i tehničare. Od 1. oktobra biće povećane i penzije, takođe za 5,5 odsto.

  On je dodao da od 1. januara 2024. sledi još jedno povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, od oko 10 odsto, i još jedno povećanje penzija od 14,8 odsto.

  U rebalansu budžeta se nalazi i pomoć za majke, odnosno decu do 16 godina, od po 10.000 dinara za svako dete.

  Vlada Srbije BL

  „Izdvojili smo i sredstva za nove kapitalne projekte i to dodatnih 23 milijarde dinara. Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijardi dinara, dok su na nivou opšte države izdvajanje za kapitalne investicije povećana sa 545,5 milijardi na 584,6 milijardi, a što je čak 7,2 odsto BDP-a“, kazao je Mali.

  To znači, kako je precizirao, novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu EKSPO, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa, Fruškogorski koridor.

  Deo sredstava, kako je obrazložio Mali, biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, ali i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta, Pixabay, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE