Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici, pogon, Viland elektrik (Unsplash)

  Nemci nezadovoljni državom kao nikad ranije

  Nemci su nezadovoljni svojom vladom kao nikad ranije. To pokazuje ispitivanje javnog mnjenja Deutschlandtrend. Najveći problemi prema mišljenju ispitanika su privreda i useljavanje.

  Nemci međutim više nemaju puno poverenja u koalicionu vladu. Samo 19 odsto ih je zadovoljno njenim radom. To pokazuje ispitivanje javnog mnjenja ARD-Deutschlandtrend koje je sproveo institut infratest-dimap. Ispitivanje je sprovedeno od 28. do 30. avgusta na reprezentativnom uzorku od 1.310 građana s pravom glasa.

  Nije neobično da vlade na početku mandata gube popularnost. Ali, ranije vlade su puno pre polovine mandata uspevale da radom vrate poverenje birača. Semafor-koaliciji to dosad nije uspelo iako je došla do polovine mandata.

  Upadljiva je i velika nepopularnost saveznoga kancelara. Scholz je dostigao novi negativni rekord. Samo još svaki četvrti birač je, prema Deutschlandtrendu, zadovoljan njegovim radom.

  Prema istraživanju, građani ekonomsko stanje vide kao vrlo kritično. 73 odsto ispitanika smatra da je stanje lošije nego ranije ili loše.

  Nemačka

  Istovremeno gotovo polovina ispitanika (46 odsto) računa s pogoršanjem stanja u privredi u narednih 12 meseci. 38 odsto računa očekuje da će stanje biti isto kao i sada, samo 13 odsto očekuje poboljšanje. Loše ekonomsko stanje ispitanici smatraju najvećim problemom s kojim se Nemačka trenutno mora boriti.

  Privreda, migracije, životna sredina, raspodela dobara…

  Pitanje ekonomije i konjunkture u prethodnih pet meseci je veoma dobilo na važnosti. Na četvrtom mestu, nakon privrede, useljavanja i zaštite okoline, je tema socijalne pravde. U Nemačkoj načelno vlada veliko nezadovoljstvo zbog raspodele ekonomskog blagostanja, a trenutno je ono još i poraslo. Osam od deset ispitanika smatra da je raspodela dobara u Nemačkoj nepravedna.

  Da bi dala podršku porodicama vlada je nedavno u zakonodavnu proceduru uputila predlog o osnovnoj finansijskoj pomoći za decu, što 60 odsto ispitanika smatra ispravnim.

  U vladajućoj koaliciji odstoje razlike u gledanju na još dve teme: uvođenje gornje granice za cenu električne struje za industriju i na jaču regulaciju rasta stanarina.

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE