Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvo vino koje se proizvodi, prodaje i degustira u POTPUNOM MRAKU (FOTO)

  U beogradskom restoranu Le Mago, predstavljeno je Untouched by Light – unikatno penušavo vino čije ime doslovce opisuje njegov proces proizvodnje, pakovanja i degustacije.

  Slovenačka vinarija Radgonske gorice, tvorac ovog jedinstvenog penušavca, odlučila je da „pređe na tamnu stranu“ motivisana naučnim istraživanjima koja su pokazala da izloženost vina dnevnom ili veštačkom svetlu uzrokuje kvarenje arome.

  Zbog toga Untouched by Light ima vrlo specifičan proces proizvodnje, ili kako njegovi tvorci vole da kažu – „mračnu metodu“, koja podrazumeva noćnu berbu, rotacije boca i pakovanje u mraku, za šta se sve vreme koriste naočare za gledanje u mraku.

  Ovo penušavo vino stari dve-tri godine u potpunoj tami pećine u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Jednom kada izađe iz pećine, penušavac se štiti bocom od 99 odsto crnog stakla, a kako bi se dodatno zaštitilo od svetla i vazduha pakuje se u vakuumirane kesice.

  Untouched by Light proizvodi se od najboljih Chardonnay grozdova (Blanc de Blancs) korišćenjem francuske metode fermentacije u boci. Prva berba ovog penušavca iz 2016, lansirana je pre godinu dana i odmah je pobudila interesovanje svetske javnosti, te je ubrzo rasprodata.

  U međuvremenu je penušavac osvojio Decanter srebro, Glass of Bubbly zlato, kao i titulu Zlatna nacionalna inovacija Slovenije, a distribuira se od SAD-a do Japana. Ovih dana lansirana je druga berba iz 2017. čiji je limitirani broj od 2.000 boca dostupan samo putem sajta untouchedbylight.com

  “Untouched by Light je naše najnovije penušavo vino. Preporučujemo da se degustira u mraku, s nekim ko vam je drag”, ističe Borut Cvetkovič, direktor vinarije Radgonskih gorica.

  Ovo jedinstveno penušavo vino, čiji je originalni ’terroir’ maksimalno je došao do izražaja jer na njega svetlo ne utiče ni u procesu proizvodnje, ni u distribuciji, sve do trenutka degustiranja, dodaje enološkinja Radgonskih gorica, Klavdija Topolovec Špur.

  Radgonske gorice- 170. godišnja tradicija proizvodnje penušavih vina

  Stručnjak Instituta Oenologique de Champagne, Pierre-Yves Bournerias opisuje boju penušavca kao intenzivno zlatnu, a mehuriće kao minijaturne. Takođe ističe da je vino bogato i primamljivo na nosu, s razvijenim notama zrelog žutog i belog voća poput breskve, kruške i nagoveštaja manga.

  Kao prvi utisak u ustima navodi potpunu svežinu, sa živahnim citrusnim notama, a zatim lagano slede kremastost i nežnost, naglašeni vrlo blagim i delikatnim mehurićima, što sve doprinosi zaokruženosti ovog penušavog vina. Na kraju ističe da je retro ukus dug, ali i dalje svež s nagoveštajem mineralnosti.

  Slovenske Radgonske gorice imaju gotovo 170 godina dugu tradiciju proizvodnje penušavih vina, koja je započela kada je Alojz Klenošek proizveo prve primerke, zatim je nadvojvoda Ivan Habsburško-Lorenski proširio proizvodnju vina na području Radgone, nakon čega su podrumi bili u vlasništvu švajcarsko-francuske porodice Bouvier, do danas kada su se Radgonske gorice razvile u savremenu vinariju.

  Karakteristike Untouched by Light:

  berba: 2017.

  metoda: methode classique

  kiselina: 7,8 g/l

  alkohol: 12,5 vol %

  šećer: brut 8,5 g/l

  vreme dozrevanja/odležavanja na kvascu: 36 meseci

  malolaktička fermentacija: nije bila potrebna

  degoržiranje: početkom 2021.

  Terroir:

  Zemljište: odabrano na temelju proučavanja profila tla, praćenja rasta vinove loze, dozrevanja grožđa i hemijskih parametara šire i vina

  Nasad: stariji, sopstvena selekcija, zasađen na sunčano – južnom položaju

  Tlo: euterično smeđe tlo s primesom vapnenačkog šljunka

  Godina sađenja: 1989.

  Sastav uzgoja: dvostruki guyot

  Opterećenje: 2 kg po čokotu

  Izvor: BIZLife

  Foto: Jelena Mihelcic, Radgonske gorice

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE