Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Crnoj Gori hapšenja visokih funkcionera

  Crnogorsko tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje više državnih funkcionera, među kojima su bivši i sadašnji pomoćnici ministara u Vladi Crne Gore, zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i formirali kriminalnu grupu radi sticanja nezakonite dobiti.

  Nalog za hapšenje izdat je za 12 osoba od kojih je devet uhapšeno, a za još tri je izdat nalog za hapšenje, jer trenutno nisu dostupni pravosudnim organima, saopštilo je Tužilaštvo.

  Tužilaštvo nije navelo identitet uhapšenih, ali su podgorički mediji objavili njihova imena.

  Među uhapšenima su generalni sekretar Zajednica opština Crne Gore Refik Bojadžić, nekadašnji član borda direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i pomoćnik ministra finansija Boris Bušković, aktuelni predsednik Komisije za dodelu državne pomoći Mitar Bajčeta, kao i pomoćnik ministra poljoprivrede i predsednik vladine komisije za koncesije Darko Konjević.

  Nalog za hapšenje je izdat za aktuelnim savetnikom u ambasadi Crne Gore u Briselu Predragom Stamatovićem, nekadašnjim generalnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova i savetnikom u Ministarstvu finansija.

  Oni se terete za zloupotrebe u slučaju fabrike za preradu voća Primorka iz Bara, a čiju su imovinu planirali da kupe pod povoljnim uslovima, dok je fabrika bila u stečaju, navodi Tužilaštvo.

  Kupovinu bi kreditirala „određena banka“, dodaje se u saopštenju, a mediji navode da je među osumnjičenima bivši direktor NLB banke u Podgorici Črtomir Mesarič.

  Vlada je 2010. godine za investiciono ulaganje dala saglasnost za kredit od četiri miliona evra, zaključen između NLB Montenegro banke i preduzeća Melagonija Primorka iz Bara, a kredit je, kako se sumnja nenamenski iskorišćen.

  „Sumnja se da je u sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u Primorki i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade Crne Gore, koja se nije koristila za namenu za koju je data, već za otplatu kredita“, navodi se u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE