Svetska ekonomija u jednoj slici: BDP SAD-a kao 170 zemalja (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svetska ekonomija u jednoj slici: BDP SAD-a kao 170 zemalja (FOTO)

  Samo četiri zemlje – Sjedinjene Američke Države, Kina, Japan i Nemačka – čine više od polovine svetske ekonomije prema bruto domaćem proizvodu (BDP) u nominalnom iznosu. Zapravo, samo BDP SAD-a veći je od ukupnog BDP-a 170 zemalja.

   

  Ovo je, koristeći podatke i procene Međunarodnog monetarnog fonda, pokazala karta Visual Capitalista, u kojoj je moguće videti BDP po zemljama u 2021. godini

  Kako podseća ovaj sat, BDP služi kao široki pokazatelj ekonomskog učinka zemlje. Njime se meri ukupna tržišna vrednost finalne robe i usluga proizvedenih u zemlji u određenom vremenskom okviru, kao što je kvartal ili godina. Osim toga, BDP uzima u obzir i vrednost usluga koje troši vlada, kao što je novac na odbranu, zdravsto ili obrazovanje.

  Generalno govoreći, kada se BDP u zemlji povećava, to je znak veće ekonomske aktivnosti koja koristi radnicima i preduzećima.

  Zemalja sa najjačom ekonomijom

  Sa 22,9 biliona dolara, američki BDP čini otprilike 25 odsto svetske ekonomije, udeo koji se zapravo značajno promenio u poslednjih 60 godina. Industrije finansija, osiguranja i nekretnina (4,7 biliona dolara) najviše doprinose ekonomiji zemlje, a slede profesionalne i poslovne usluge (2,7 biliona dolara) i vlada (2,6 biliona dolara).

  Kineska ekonomija je druga na ovoj listi, sa blizu 17 biliona dolara BDP-a.

  Najveća privreda u Evropi je Nemačka, koja izvozi oko 20 odsto svetskih motornih vozila. U 2019. ukupna trgovina iznosila je skoro 90 odsto BDP-a zemlje koji je iznosio 4,2 biliona dolara.

  Zemlje sa najslabijom ekonomijom

  Na drugom kraju ove liste su najmanje svetske ekonomije prema BDP-u, prvenstveno zemlje u razvoju i ostrvske zemlje.

  Sa BDP-om od 70 miliona dolara, Tuvalu je najmanja ekonomija na svetu. Smeštena između Havaja i Australije, najveća industrija ovog vulkanskog arhipelaga je ribolov.

  Najbrže rastuće ekonomije na svetu 2021

  Sa projektovanim rastom BDP-a od 123 odsto, procenjuje se da će libijska ekonomija imati najveći rast.

  Nafta ubrzava svoj rast, sa 1,2 miliona barela koji se pumpa u zemlji dnevno.

  Privredu Irske, sa projektovanim rastom BDP-a od 13 odsto, podržavaju najveće multinacionalne korporacije na svetu. Fejsbuk, TikTok, Gugl, Epl i Fajzer imaju svoja evropska sedišta u ovoj zemlji, koja ima stopu korporativnog poreza od 12,5 odsto.

  Svetski BDP

  Svetski BDP danas iznosi 94 biliona dolara.

  Godine 1970. svetska ekonomija je iznosila samo oko 3 biliona dolara BDP-a, 30 puta manje nego danas. U narednih trideset godina očekuje se da će se globalna ekonomija ponovo manje-više udvostručiti. Do 2050. globalni BDP bi mogao da iznosi blizu 180 biliona dolara.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE