Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Prosečna plata 610 EUR, privatni sektor hteo-ne hteo prati povećanja“

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da povećanje zarada u javnom sektoru i minimalne zarade gura naviše i prosečnu platu, jer privatni sektor hteo-ne hteo, prati povećanja, i procenio da će prosečna plata u decembru biti 610 evra.

  On je podsetio da će penzionerima u februaru biti isplaćeno 20.000 dinara jednokratne pomoći, a da je u januaru budžetom planirano povećanje penzija, povećanje plata u javnom sektoru, kao i povećanje minimalne zarade.

  Mali je rekao da treba biti zadovoljan postignutim rezultatima jer će rast BDP-a „biti između 7,3 i 7,4 odsto, a uz minus 0,9 prošle godine, Srbija će kumulativno biti broj jedan ili broj dva u Evropi“.

  „Svi programi i reforme koje smo realizovali za efekat imaju da u doba najveće ekonomske krize izazvane pandemijom, naša zemlja ostvari najvišu stopu rasta u Evropi. To se nikada nije dogodilo“, rekao je Mali.

  Istakao je da će deficit sledeće godine biti manji od planiranog, a da udeo javnog duga u BDP-u 2022. godine neće biti veći od 58 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto BDP-a.

  Šta donosi Inicijatva „Otvoreni Balkan“?

  Osvrćući se inicijativu „Otvoreni Balkan“, istakao je da je njen cilj povezivanje Srbije, Albanije i Severne Makedonije u gotovo jedinstvenu privrednu zonu, kao i da će takvo povezivanje regiona doprineti celog  regiona.

  Mali je podsetio na procene Svetske banke da, „ukoliko sve te mere“ povezivanja budu primenjene na pravi način, Srbija će „imati i do sedam odsto rasta BDP u regionu“.

  On je zrazio nadu da će se „Otvorenom Balkanu“ pridružiti i Crna Gora i Bosna i Hercegovina.
  Dodao je da će najveću korist od tog otvorenog tržišta imati Srbija po pitanju izvoza i otvaranja fabrika.

  Nedostaje radna snaga

  Istakao je da Srbiji nedostaje radna snaga, što se najviše vidi prilikom zapošljavanja kada investitori otvaraju nove fabrike.

  On je podsetio da je potpisan i sporazum o prepoznavanju fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, što je kako je objasnio, do sada bila možda i najveća prepreka za brzi protok robe kroz granice.

  Prema njegovim rečima, ono što se priznaje u Severnoj Makedoniji, priznaje se i u Albaniji i Srbiji, što znači „da se razmišlja o boljoj budućnosti, a ne o tužnoj prošlosti“.

  Mali je objasnio da će gradjani tri zemlje u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ moći da rade u bilo kojoj od te tri zemlje, a ocenio je i da je jedan od najvećih benefita te inicijative to što carina, fitosanitarna i veterinarska inspekcija rade 24 sata, sedam dana u nedelji, čime se obezbedjuje nesmetani protok robe i ljudi.

  Prema njegovim rečima Evropska komisija je podržala inicijativu „Otvoreni Balkan“, jer je i EU u interesu da taj region ekonomski napreduje, a svima je cilj ulazak u EU.

  Izvor: Tv Pink, agencije

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dejan

   U privatnom sektoru, 50, 40 neki i 32hiljade, leglo narkomana, razvedenih i klonutih ljudi, niko normalan, za poslodavce ne vredi to su tek dno dna, sem par izuzetaka malih, porodicnih profesionalaca

  • Mario

   Kolika je inflacija, monetarna iluzuja, koliki je porez, koliki su nameti, infostan...danas ni sa 1600 evra plate ne može da se živi, a kamoli sa 610 evra plate...e zato ide naroe iz Srbije, zato nema ko da radi, zato je pad nataliteta...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE