Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mark Kuban, preduzetnik

  Strategija ulaganja Marka Kubana od 20 mlrd. $: Ne ulaže se uvek da bi se zaradilo

  Kao i kod svih, istorija ulaganja Marka Kubana ima uspeha i promašaja.

  U subotu, Kuban je na Tviteru naveo da je „na gotovinskoj osnovi“ pretrpeo neto gubitak sa svojim bezbrojnim investicijama u rijaliti „Shark Tank“ – koje, prema jednoj onlajn proceni, uključuju skoro 20 miliona dolara uloženih u 85 startapova od pridruživanja emisiji 2011.

  „Dobar sam sa svojim kompanijama ‘Shark Tank’,” napisao je Kuban. „Ne radim šou da bih dobio najbolje investicije. I ne ulažem uvek jer mislim da ću zaraditi. Ponekad su moji dogovori isključivo da pomognem nekome ili pošaljem poruku.”

  Naročito, dodao je Kuban, neto gubitak pokriva samo kompanije iz kojih je izašao – ne bilo koje od njegovih aktivnih ulaganja u privatne kompanije.

  „Ako dodam procene mojih trenutnih investicija na osnovu poslednjeg povećanja, odlično mi ide“, napisao je on.” „Ali to nije novac u mom džepu. To je potencijal. Prikupljanje novca, nadamo se, stvara više pozitivnih strana. Međutim, po mom skromnom mišljenju, ako ne možete da ga potrošite, to nije finansijska dobit.”

  Kuban podržava preduzetnike sa jakom radnom etikom

  Samoanaliza je bila početak razgovora, a Kuban je priznao da procena kompanije samo pokazuje kako njegova investicija može da raste na papiru: nije likvidna, što znači da ne može da potroši njenu vrednost ni na šta, a da prethodno ne proda svoje akcije. „Da li nelikvidne procene treba da se računaju?“ pitao je svoje pratioce na Tviteru.

  To je takođe prozor u strategiju ulaganja milijardera. U prošlosti, Kuban je često razgovarao o tome da je mek prema preduzećima sa misijama koje podržava. S obzirom da je vegetarijanac od 2019. godine, uložio je u više brendova veganske hrane u emisiji, ali je pomogao i preduzetnicima sa jakom radnom etikom kojima je potreban podsticaj da dođu do sledeći nivo uspeha.

  „Ono što me zaista pokreće je kada ljudi imaju operativni posao tamo gde su već krenuli. I sve su uložili“, rekao je Kuban za TV Tango 2011. „U posao su uložili svoje srce, svoju dušu, svoje vreme, sve što im je na raspolaganju. I oni su to stavili na kocku. I treba im samo malo pomoći.”

  Kuban je dodao da kada je u pitanju identifikovanje tipa preduzetnika sa kojim želi da radi: „Mogu da vidim elemente u preduzetniku koji su mi privlačni u smislu napora i mozga i sposobnosti prodaje“, rekao je on.

  Mark Kuban (YouTube)

  Naravno, finansijska prednost je i dalje važna — trošenje novca za slanje poruke može biti relativno besmisleno ako kompanija ne uspe dovoljno da potrošači prime poruku — a Kuban je rekao da što više novca stavi na kocku, to je manje voljan da rizikuje nešto što neće nadoknaditi njegovu investiciju, piše CNBC.

  „Ako ulažem 10.000 dolara, postoji drugačiji profil rizika i nagrade nego ako ulažem milion dolara“, rekao je Kuban.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE