Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vrućine

  Sindikat: Poslodavci da obustave rad kad temperatura pređe 36 stepeni

  Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) pozvao je poslodavce da danas i narednih dana, kada je veoma visoka  spoljna teperatura, odnosno kada prelazi 36 stepeni celzijusa na otvorenom, obustave radove između 11 i 16 časova i ne dozvole da zaposleni budu izloženi direktnom sunčevom zračenju.

  „Zaposleni istovremeno imaju pravo, shodno Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, Pravilniku o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu i Smernicama za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, da zahtevaju od poslodavaca da budu zaštićeni od štetnog dejstva atmosferskih uticaja na njihovu bezbednost i zdravlje“, saopštio je SSSS.

  Oni su pozvali zaposlene i poslodavce na međusobnu saradnju ovih dana i da odgovorno primenjuju sve predviđene mere u zaštiti zdravlja i bezbednosti tokom rada.

  To znači da prilagode režim rada kada je visoka temperatura, organizuju česte pauze i unošenje velikih količina vode i bezalkoholnih pića, obezbede prostorije za rashladjivanje i sklanjanje od sunca, uvedu česte zamene zaposlenih, kao i da obezbede pružanje neophodne prve pomoći ukoliko dodje do zdravstvenih problema zaposlenih, dodaje se u saopštenju.

  Koja je obaveza poslodavaca kada je temperatura tako visoka?

  „Poslodavci su u obavezi, takodje, da zaposlenima pruže informacije o simptomima bolesti koje mogu biti prouzrokovane visokim temperaturama – dehidraciji, sunčanici, toplotnom osipu, toplotnoj iscrpljenosti i grčevima, posebno toplotnom udaru“, saopštio je SSSS.

  Takodje, SSSS je pozvao poslodavce koji da obezbede temperaturu u radnim prostorijama, bez obzira na vrstu posla, do propisanih maksimalno 28 stepeni Celzijusa.

  „Naša sindikalna poruka je da u središtu svih aktivnosti, zdravlje i bezbednost na radu mora da bude na prvom mestu“, naveli su iz SSSS-a.

  Toplotni talas stigao je ove nedelje i u Srbiju, a meteorolozi najavljuju da se i u narednim danima očekuju ektremno tropske temperature koje će prelaziti i 40 stepeni. Reč je o toplotnom talasu nazvanom Lucifer koji je iz Evrope išao ka Srbiji.

  Nedelja tropskih temperatura, evo šta SAVETUJU lekari

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE