Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rešili spor sa Grcima, a sad ih „SAPLIĆU“ Bugari

  Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je Evropsku uniju da ne može da prihvati predloženi okvir za početak pregovora sa Severnom Makedonijom.

  Sofija, kako navodi portal Novinite, smatra da nacrt rezolucije, kojom bi bio označen početak pregovora Severne Makedonije i EU, „ne pruža garancije da će biti ispunjeni uslovi“ koje je Bugarska postavila.

  Bugarska, takođe, smatra da je konstruktivnim pristupom moguće doći do rešenja za kratko vreme. Sofija od Skoplja traži da prizna da „makedonski identitet i jezik imaju bugarske korene“.

  Najviši zvaničnici u Skoplju, predsednik Stevo Pendarovski i premijer Zoran Zaev u nekoliko su navrata, prethodno, odbacivali zahteve Bugarske da priznaju „bugarske korene makedonskog nacionalnog identiteta“.

  Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

  Vlasti u Sofiji, pak, smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

  Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Zaharieva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.

  Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

  Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije, ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: „Prema Ustavu Republike Severne Makedonije“.

  Bugarska navodi i da je „makedonski jezik nastao 1944. godine“, te da može da se računa jedino kao „pisana regionalna forma bugarskog jezika“.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE